Hlavní obsah

ČSSD na boj proti ODS draftovala hokejistu Šlégra

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE
Aktualizováno

Pardubický zimní stadion, ČEZ Arénu, ovládla oranžová. Koná se zde Programová konference ČSSD. Nechybí ani show, která si bere na paškál konkurenční občanské demokraty. Podzimní volby do Senátu a krajských zastupitelstev budou podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka referendem o nedůvěře zejména ODS. Na konferenci dorazil také hokejista Jiří Šlégr.

Foto: MIlan Malíček, Právo

Hokejista Jiří Šlégr a Jiří Paroubek na konferenci ČSSD v Pardubicích

Článek

Za potlesku v sále byl promítnut videoklip s hokejistou Jiřím Šlégrem, který v něm vstřelil gól brankáři v dresu se jménem Topolánek. Šlégr dorazil na konferenci a předal Paroubkovi dres se svým jménem.

"Ulovili jsme velkou rybu, která je připravena posílit náš tým," komentoval to místopředseda Michal Hašek. Šlégr prohlásil, že věří, že se ČSSD vrátí "tam kam patří, tedy do čela tohoto státu".

Hokejista Jiří Šlégr na konferenci ČSSD v Pardubicíchfoto: Právo/Milan Malíček

V místech, kde se normálně prohánějí bruslaři nebo hokejisté, probíhá programová konference ČSSD. Delegáti sedí v kluzišti, vnitřek stadionu ovládla oranžová.

Konferenci zahájil šéf poslanců sociální demokracie Michal Hašek. Musel ale delegáty svolávat několikrát. „Jeden z našich politických konkurentů používá heslo třikrát a dost,“ prohlásil.

Paroubek: Bez boje není vítězství

Podle Paroubka budou volby referendem o vládě. „Tyto volby budou pro vládnoucí strany referendem o nedůvěře. Zejména ODS, která se slova referendum bojí jako čert kříže, musí být vystaven meziúčet,“ prohlásil. Burcoval ČSSD k větší aktivitě před volbami.

„Představa, že se volby – zejména senátní – dají vyhrát za několik týdnů volební kampaně je zcela mylná. Zkrátka, chce to jít do toho sebevědomě, razantně, hrát na vítězství. A vyhrát. Bez boje není vítězství,“ apeloval.

Lídr socialistů napadl ODS v duchu celkové atmosféry konference a výzdoby hokejové haly, kde se setkání koná. ODS podle něj atakovala před minulými volbami ČSSD zleva a po volbách neudělala pro lidi vůbec nic, kromě těch nejbohatších. "Tito lidé nevědí nic o politické kultuře a jde jim jenom o moc," řekl o svých politických protivnících.

Tribuny v hale jsou oranžové, koberec u vchodu je oranžový, dokonce i ubrusy na stolech delegátů mají stejnou barvu.

V čele sálu je na oranžovém panelu velká obrazovka, na kterou se promítaly videoklipy představující lídry do krajských voleb nebo parodující občanské demokraty. „ODS pro vás připravila zdražení nejméně o 10 procent,“ hlásá videoklip, parodující reklamy na hypermarkety. Na tomto místě jsou také připraveny řečnické pultíky.

Stínový ministr školství Jiří Havel požádal o jednu minutu ticha. Neprozradil proč. Po jejím uplynutí prohlásil: „Drželi jsme minutu ticha za platy českých učitelů“.

Koberec jak na filmovém festivalu

Hlavní útok je na konferenci veden na ODS. A tak jsou ještě před vchodem do stadionu umístěny „dopravní značky“, dominuje ta s přeškrtnutým názvem „Topolánkovo“.

Figuríny představující zástupce ODS na sjezdu ČSSD.foto: Právo/MIlan Malíček

Vchod včetně schodiště, po kterém přichází politici a delegáti, podobně jako například na filmových festivalech zdobí koberec. Je samozřejmě oranžový.

Přímo za místy, kde sedí účastníci konference, je umístěno malé, stylizované hokejové hřiště. Místo živých hráčů jsou zde ale jen figuríny, oblečené do dresů. Ti „hodní“ mají oranžové s čísly 1, „zlí“ modré. Plochu pokrývá koberec, rozdělený na modrou a oranžovou část.

Jak sociální demokraté slíbili, figurína s gumovou maskou premiéra Mirka Topolánka (ODS) sedí na trestné lavici. Společnost mu dělají hejtmani.

Paroubek: My jsme před ODS varovali

„My jsme veřejnost včas varovali před volebními sliby ODS,“ prohlásil na konferenci šéf ČSSD Paroubek. Ty byly podle něj absurdní a nesplnitelné. „ODS naslibovala všechno všem. V sociální oblasti, kromě nejbohatších, nedělá pro lidi vůbec nic. Kde je možné odtrhnout lidem od úst, tak to se svými spojenci zelenými a lidovci dělá,“ hřímal lídr sociální demokracie.

ČSSD představila letáky parodující nabídky hypermarketů.foto: Novinky

Paroubek zavítal i do 90. let, tehdy podle něj docházelo k přesunu „národního bohatství do rukou loupeživých baronů“.

„Jde jim jenom o moc,“ prohlásil Paroubek na účet vlády. Kritizoval reformu zdravotnictví, především poplatky.

ČSSD představila řadu propagačních volebních materiálů, například podtácky s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS). Jednu stranu zdobí nápis „Na drahé zdraví“, druhou „Na zdraví bez poplatků. Nechybí „reklamní“ leták poukazující na zdražování za ODS. Nechybí „bankovky“ v hodnotě 30 korun s portrétem Julínka a jeho mluvčího Tomáše Cikrta.
Sociální demokraté přijímají na konferenci „Program Naděje“, bavit se o modernizaci strany, penzijní reformě a zahraniční politice. Kromě lídrů strany vystoupí také hosté - eurokomisař Vladimír Špidla, ekonom Jan Švejnar a slovenský premiér Robert Fico.
Konferencí ČSSD zahajuje ostrou část kampaně před volbami do krajských zastupitelstev.

Reklama

Výběr článků

Načítám