Hlavní obsah

ČSSD musí odejít z vlády, jinak bude pro smích, vyzývá její hejtman

Novinky, Jaroslav Soukup, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hejtman Pardubického kraje a někdejší místopředseda ČSSD Martin Netolický tvrdí, že strana musí odejít z vlády s hnutím ANO. Podle Netolického je role sociálních demokratů nedůstojná a spolupráce s ANO likvidační. Předseda strany Jan Hamáček na to řekl, že odchod z vlády není na pořadu dne, je potřeba se teď zabývat koronavirem.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Martin Netolický

Článek

Netolický výzvu napsal v reakci na schválení daňových změn, které připraví rozpočet, potažmo kraje a obce o desítky miliard, které po zrušení superhrubé mzdy zůstanou lidem.

„Probudil jsem se do rána, kdy se dozvím, že daně klesnou o 10 procent. Výborná zpráva. Je to závěr čtyřletého populistického snažení (premiéra Andreje) Babiše, které skončí nejen krizí společenskou, ale také ekonomickou,” varoval Netolický.

Vláda podle hejtmana přestala fungovat. Pokud v ní ČSSD setrvá, bude všem pouze pro smích.

„Není to na pořadu dne,” reagoval pro ČTK na výzvu k odchodu Hamáček. Podle něj může ještě rozhodnutí zkorigovat Senát, případně vetovat prezident republiky.

Podobně to vidí i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Za normální situace by to zřejmě bylo zcela zásadní, ale teď musíme vyvést zemi z vážné zdravotní situace a pomoci podnikům i jednotlivcům,“ napsal Novinkám. Pokud by prošly daňové změny v současném znění, plánuje hledat zdroje pro záchranu kultury v regionech.

Hnutí ANO prosadilo v noci na pátek návrh na zrušení superhrubé mzdy předložený premiérem Andrejem Babišem (ANO) s podporou ODS a SPD.

Nový daňový balíček prošel, přijde na 130 miliard. Je to rána, připustila Schillerová

Domácí

„Upřímně se modlím, aby ten marast jednoho soukromého hnutí již skončil. Nedodržení koaliční spolupráce je to minimum ze včerejší hloupé frašky,” dodal Netolický k vládě s ANO, která se dlouhodobě opírá ještě o tichou podporu komunistů.

„Nedůstojná role ČSSD by měla rychle skončit. Ať si dovládne, s kým chce,” napsal hejtman na adresu ANO s tím, že přijatý návrh zabrání krajům realizovat investice, neboť přijdou o stovky milionů.

„Bohužel epizoda spolupráce s Andrejem Babišem bude v její dlouhé historii zapsána jako zkušenost téměř likvidační,” napsal Netolický, podle něhož se „státotvorná” ČSSD spojila se „státoborným” partnerem.

Netolický v Pardubickém kraji uspěl v krajských volbách v čele uskupení 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, tj. společné kandidátky ČSSD, hnutí Společně pro kraj a nestraníků. V kraji zvítězilo hnutí ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám