Hlavní obsah

ČSSD ke kauze ABL: nechceme tady žádné soukromé StB

Právo, jov

Sociální demokracie v pátek vyzvala premiéra Petra Nečase (ODS), aby v kauze bezpečnostní agentury ABL, která měla sledovat politiky, začal konat. Podle úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky nechce ČSSD v Česku žádné soukromé StB.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„My jako sociální demokracie tady prostě nechceme žádné soukromé StB. A je jedno, která je to bezpečnostní agentura,“ řekl Sobotka na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě ke kauze bezpečnostní agentury ABL. [celá zpráva]

Současná aféra podle Sobotky vzbuzuje podezření, že ABL v minulosti mohla získávat veřejné zakázky velmi podivným způsobem. „Petr Nečas by měl přestat mluvit a měl by začít jednat, jinak ztrácí autoritu každým dnem,“ vyzval lídr sociální demokracie předsedu vlády.

ČSSD se přitom domnívá, že by na vysokých postech na ministerstvech neměli působit lidé, kteří dříve v ABL pracovali. Podle Sobotky je otázkou, zda se některý z nich nepodílel na podivných praktikách bezpečnostní agentury ABL.

Podle stínového ministra vnitra za ČSSD Jeronýma Tejce je evidentní, že sledování politiků proběhlo, důkazy považuje za jasné. Navíc podle něj bylo sledování protiprávní. Upozornil v této souvislosti, že policie ke sledování osob potřebuje souhlas státního zástupce, k prohlídce bytu pak souhlas soudu.

Tejc se navíc domnívá, že policejní vyšetřování aféry nemůže být nezávislé, když v čele ministerstva vnitra sedí šéf VV Radek John a ve vedení rezortu jsou lidé dříve působící v ABL. Pokud se informace o sledování v režii ABL potvrdí, podle Tejce by měl John, a také bývalý majitel ABL, ministr dopravy Vít Bárta (VV), odejít z veřejného života.

Reklama

Související články

Bárta popírá sledování političky z ODS

Ministr dopravy Vít Bárta a někdejší majitel bezpečnostní agentury ABL v rozhovoru pro Právo odmítl, že by jeho bývalá firma sledovala šéfku sekretariátu...

Výběr článků

Načítám