Hlavní obsah

ČSSD chce zvýšení platů učitelů prosadit převahou svých hlasů

PRAHA

Sociální demokracie, která je nejsilnější vládní stranou, je připravena v kabinetu prosadit navržené zvýšení platů učitelů v roce 2005 o 2000 korun měsíčně převahou hlasů svých ministrů. Premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross ale věří, že koaliční partneři z KDU-ČSL a US-DEU záměr ČSSD podpoří. Řekl to v sobotu na tiskové konferenci po zasedání stranického ústředního výkonného výboru.

Foto: Jiří Smutný

Moravské náměstí

Článek

"Kolega Miroslav Kalousek a lidovci přišli na jednání (o rozpočtu) s tím, že v roce 2005 by neměl dostat přidáno nikdo. Ani korunu učitelům nechtěli dát, ani korunu ostatním lidem, kteří pracují v rozpočtové sféře. To byla výchozí pozice KDU- ČSL," uvedl premiér. Fakt, že chce ČSSD učitelům přidat, je podle Grosse odpovědí na to, kdo v Česku vládne.

Poslanec Josef Hojdar dnes řekl, že v pátek členové vedení ČSSD požadovali, aby státní rozpočet na rok 2005 nebyl jen vítězstvím lidovců a aby bylo vidět, že skutečně vládne Gross jako předseda vlády, a ne šéf lidovců Kalousek.

Gross také popřel informace některých zdrojů, že by se dvě miliardy korun, které budou na další zvýšení platů učitelů potřeba, použily z rozpočtové rezervy. Ta je na hrazení neplánovaných mimořádných událostí, uvedl s tím, že bude ve výši 2,9 miliardy korun, což odpovídá rozpočtovému zákonu.

Další připomínky prý Grosse nezajímají, protože koaliční partneři řekli, že když rozpočet ve výdajích, příjmech, saldu a výdajových stropech nepřekročí dohodnuté limity, že ho podpoří. Zároveň bylo řečeno, že bude věcí vlády, jak si s tím poradí, ne koaliční devítky, protože jen vláda má ústavní pravomoc a odpovědnost.

Našli peníze, opět neřekli kde

Sociální demokraté chtějí podle Zděňka Škromacha prosadit za každou cenu zvýšení platů pro učitele proto, že na to našli peníze ve svých resortech. Ani dnes ale nechtěli říci, na čem dvě miliardy, které budou potřebovat, ušetřili.

"Už to začíná zavánět tím, že má takovou snahu si vytvořit pozici možná pro rozbití koalice. Jestliže bude tímto způsobem pokračovat, tak to bude docela možné," poznamenal ke Kalouskovu vystupování při diskusi o rozpočtu Škromach. "Lidovečtí ministři chtějí aby šetřili jiní, ale sami šetřit nechtějí," dodal.

"Není to tak, že bychom (jim) vytvářeli nepřijatelné podmínky," tvrdil Gross s tím, že koaliční ministry bere jako členy své vlády, kterým chce pomáhat. "Pouze je zapotřebí, aby ti, co káží vodu, ji také pili," uzavřel.

Reklama

Související články

Gross chce přidat učitelům dva tisíce

Učitelé středních a základních škol se od vlády dočkali dalšího slibu. Premiér Stanislav Gross v pátek na předsednictvu ČSSD prohlásil, že chce v příštím roce...

Výběr článků

Načítám