Hlavní obsah

ČSSD a TOP 09 zahájily jednání o předčasných volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana ČSSD ve středu večer potvrdila, že zahájila s TOP 09 jednání o podpoře rozpuštění Sněmovny a tím vyvolání předčasných voleb. Stalo se tak poté, co padla deklarovaná většina 101 poslaneckých hlasů pro vládu bývalé koalice, kterou pohřbili dva poslanci ODS. TOP 09 se shodla na tom, že pokud při hlasování nebude stojednička pevná, bude chtít rozpuštění Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Zahájili jsme jednání o nových volbách s dalšími parlamentními stranami,“ řekl Novinkám první místopředseda ČSSD Michal Hašek, na dotaz, zda strana jedná s TOP 09. Obdobně se vyjádřil také předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Všech 42 poslanců klubu TOP 09 a STAN se shodlo na tom, že strana podá žádost o svolání mimořádné schůze za účelem rozpuštění Sněmovny, pokud se ukáže, že v ní není 101 hlasů pro vládu Miroslavy Němcové (ODS).

ODS, TOP 09 a LIDEM dříve deklarovaly, že disponují většinou 101 poslanců na podporu vlády na půdorysu bývalé koalice, kterou by vedla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Tato většina padla ve chvíli, kdy poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián prohlásili, že nebudou aktivně hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka a opustí sál. Předsedkyně LIDEM Karolína Peake následně oznámila, že pokud Úlehla s Floriánem nebudou hlasovat proti Rusnokovi, dohoda o stojedničce neplatí a hlasovat nebude ani ona.

Reklama

Výběr článků

Načítám