Hlavní obsah

ČSA mají originální boeing v retrostylu 60. let, přistál na Ruzyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V úterý krátce před polednem přistálo na letiště v Praze Ruzyni letadlo Boeing 737-500 Českých aerolinií v takzvaném retro livery, tedy v úpravě ve stylu 60. let.

BEZ KOMENTÁŘE: Do Prahy přiletěl originální boeing upravený v retro styluVideo: Novinky

 
Článek

Jedná se o tentýž nátěr, přezdívaný „červené vousy“, který se používal na historicky prvních proudových letadlech Československých aerolinií nasazovaných na konci 50. let na pravidelné linky.

„Červené vousy“ byly poprvé aplikovány na letadle IL-14 na konci roku 1957. Spolu s tzv. „modrým retro 50“, které bylo poprvé představeno na letadle Tu-104A OK-LDA na jeho prvním letu na pravidelné lince do Moskvy dne 9. prosince 1957, tvoří nedílnou dvojici livery paralelně používaných na konci 50. let.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Letadlo Boeing 737-500 Českých aerolinií v retro barvách ze 60. let prolétá nad ruzyňským letištěm v Praze

Letos uběhne 55 let od prvního komerčního letu proudového letadla v historii Československých aerolinií. Pravidelná linka do Moskvy se stala jednou z prvních tratí na světě obsluhovanou výlučně proudovými letadly. Při této příležitosti se České aerolinie rozhodly splnit četná přání leteckých příznivců a zařadit do svého letového parku i druhé letadlo  v „historickém kabátu“ z tohoto významného období, a připomenout tak veřejnosti důležité milníky českého dopravního letectví.

Livery „červené vousy“ se pak používalo až do roku 1969, a postupně nahradilo modrý styl z 50. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám