Hlavní obsah

ČRo: ODS vede před ČSSD o více než osm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Topolánkovi občanští demokraté (27,4 procenta) mají podle agentury SC&C více než osmiprocentní náskok na vládní ČSSD (19 procent). Do Sněmovny by se podle agentury dostali i komunisté (13,3 procenta) a zelení s 11 procenty. Lidovci by se již podruhé podle průzkumu SC&C do dolní parlamentní komory nedostali.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

 KDU-ČSL má podporu čtyř procent dotázaných, přičemž autoři průzkumu uvádějí statistickou chybu plus minus dvě procenta. Preference lidovců pod pětiprocentní hranicí přinesly v minulých týdnech i některé další průzkumy, jiná šetření však uvádějí zisk KDU-ČSL až k deseti procentům. Zákon podmiňuje dosažení poslaneckých mandátů získáním nejméně pěti procent hlasů.

Průzkum se uskutečnil v předposledním dubnovém týdnu. Z výzkumu SC také vyplývá, že ODS a Strana zelených nejvíce oslovují mladší generaci a nejvzdělanější vrstvu společnosti, zatímco KSČM má nejvíce příznivců v řadách nejstarší generace a mezi lidmi s nižším vzděláním. ČSSD a KDU-ČSL mají přízeň napříč věkovými i vzdělanostními skupinami, uvedl Radiožurnál.

Kasal má proti průzkumu výhrady

Již dříve nešetřil kritikou k průzkumu společnosti SC místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Podle něj agentura dlouhodobě podhodnocuje preference lidovců. [celá zpráva]

"Může to vypadat, že se bráním kvůli tomu, jak jsme dopadli, já ale nezpochybňuji celkové výsledky, ale dílčí výsledky," řekl Kasal a uvedl příklady, podle nichž se agentura spletla v Moravskoslezském kraji, na Vysočině, v Olomouci a v jižních Čechách o několik procent.

"V Moravskoslezském kraji máme podporu jednoho procenta, to by nás tam nevolili ani všichni z KDU-ČSL," uvedl Kasal. Nesrovnalosti jsou prý také na Vysočině, kde by podle průzkumu KDU-ČSL dostal jen šest procent, i když podle vlastních zjištění lidovců je tam podpora dvojnásobná.

Stranické preference v dubnu 2006
ODS27,4
ČSSD19,0
KSČM13,3
Strana zelených11,0
KDU-ČSL4,0
Zdroj: SC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám