Hlavní obsah

ČR vyzývá k ukončení násilí v Egyptě

Praha

Ministerstvo zahraničí v čtvrtek odpoledne vydalo prohlášení, že je znepokojeno vývoje v Egyptě a strany, jejichž konflikt v posledních dnech eskaloval, vyzvalo k dialogu.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Zatčení demonstranti z řad Muslimského bratrstva

Článek

”Jediným trvalým řešením situace je inkluzivní dialog všech zúčastněných stran a občanské společnosti, vyzýváme proto k okamžitému zastavení násilných kroků a návratu k politickému procesu, jenž umožní pokračování demokratických reforem„ uvedlo ministerstvo.

Střety, které vypukly ve středu, si vyžádaly nejméně 525 obětí, další tisíce lidí jsou zraněny.

Nepokoje se netýkají jen Káhiry, ale i dalších měst, cestovní kanceláře začaly měnit či rušit poznávací zájezdy a fakultativní výlety. Nabízejí pouze pobytové zájezdy a turisté z bezpečnostních důvodů nevyjíždějí mimo letoviska.

Jeden člověk zemřel však i přímo tam, jeden člen Muslimského bratrstva byl zabit v Hurgadě. Členové skupiny se tam střetli s policií.

Nejvíce obětí mají střety islamistického Muslimského bratrstva s bezpečnostními složkami. Bratrstvo už několik týdnů organizuje rozsáhlé demonstrace, proti svržení prezidenta Muhammada Mursího. Ve středu proti demonstrantům zasáhla policie a armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám