Hlavní obsah

ČR je na případnou chřipkovou pandemii dobře připravena

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Chřipková epidemie v tuto chvíli České republice nehrozí. Právu to řekl v pátek doktor Michael Vít, hlavní hygienik republiky, a potvrdila Národní referenční laboratoř pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu. Pokud by epidemie, či pandemie chřipky přišla, je na ni země dobře připravena.

Foto: Jiří Majer

Ing. Mgr. Libor Bezděk

Článek

"Situace ve výskytu aktuálních respiračních onemocnění i chřipky je klidná jak na území ČR, tak v Evropě. Světová zdravotnická organizace zatím nikde ve světě nezaznamenala výskyt pandemického kmene, který by způsobil chřipkovou epidemii světového rozsahu," řekl Vít.

ČR je na pandemii připravena

Bezpečnostní rada státu ve čtvrtek navíc projednávala inovovaný pandemický plán pro případ, že by taková světová epidemie přišla.

"Čekáme ji už tři roky a jsme na ni dobře připraveni. Pandemický plán je tři roky starý a nově jsme ho nyní inovovali. Mimo jiné předpokládá, že vybrané skupiny obyvatel by dostávaly antivirotika do doby, než by byla vyvinuta vakcína, a stát by tyto skupiny obyvatel přednostně očkoval. Náklady by byly zhruba 593 milióny korun," informoval Vít.

Preparáty by dostávali chronicky nemocní lidé a ti, kteří musí zabezpečovat chod státu, například hasiči, policisté, lékaři, pracovníci dopravy, nepřetržitých provozů atd.

"Pokud by nebyla včas provedena potřebná preventivní opatření, mohlo by dojít daleko častěji k ohrožení života, k úmrtím a možná i k zhroucení chodu života státu v důsledku vysoké absence pro chřipku v právě v uvedených klíčových povoláních," řekla Právu v pátek ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Dodala, že mnoho zemí EU, například Rakousko, Německo, Francie a další včetně ČR, zajišťují do svých rezerv příslušné antivirotikum s dlouhou dobou použitelnosti.

Očkování zahájeno

Doktor Vít informoval, že mimo pandemický plán, tak jako každý rok na podzim, vyhlásil od října preventivní očkování vybraných skupin obyvatel proti chřipce. "Jde o lidi, kteří se léčí pro chronická onemocnění ledvin, srdce, cév a mají cukrovku. Tyto skupiny mají očkování hrazeno ze zvláštního fondu hlavního hygienika. Stát na ně jen letos vydá 55 miliónů korun.

Od října se proti chřipce mohou nechat očkovat i zájemci a Vít by rád, aby jich bylo co nejvíc. Vakcínu i aplikaci injekce si však hradí v plné výši sami a vše vyjde dohromady na 250 až 300 korun. Některé zdravotní pojišťovny na vakcínu přispívají.

V České republice očkují praktičtí lékaři nebo i hygienické stanice. Zajištěno je přibližně 500 000 očkovacích dávek, ale jak připustil doktor Vít, je možné jich podle zájmu zajistit i víc. Očkovat se může i v době chřipkové epidemie, ale imunita proti chřipkovému viru se získává až za 14 dní od injekce.

Pokud by pandemie skutečně vypukla, bude očkovacích dávek zajištěno mnohem víc.

Z ptačí chřipky může pandemie vzniknout

Lékaři se obávají šíření ptačí chřipky v jihovýchodní Asii. "Zatím se virus přenáší z nakaženého ptáka na člověka, ale dosud nebyl potvrzen přenos ptačí chřipky z člověka na člověka. Jeden případ se však prověřuje. Kdyby se spojil ptačí virus a lidský virus chřipky, pak by mohla vzniknout pandemie, tedy světová epidemie chřipky," řekl Vít. Jsou to však předčasné úvahy.

Na chřipku a komplikace s ní spojené, zejména plicní a srdeční, zemře v České republice každoročně přibližně 1000 lidí, většinou starších, kteří už mají i jiná onemocnění. Bezprostředně na chřipku ale v ČR zemře podstatně méně obyvatel, ročně zhruba deset až dvacet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám