Hlavní obsah

ČR dostala od Ruska další čtyři vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika obdržela od Ruska další čtyři transportní vrtulníky Mi-171Š. Moskva tím splácí svůj druh vůči ČR. Nové stroje přivezl velkokapacitní ruský letoun do Pardubic, odtud putovaly do Prahy k armádní kontrole. Převezme je vrtulníková základna v Přerově.

Článek

Počet modernizovaných transportních helikoptér, které typově vycházejí ze starších Mi-17, tak v české armádě stoupne na deset. Do konce roku by měly být dodáno dalších šest kusů. Nové vrtulníky mají na rozdíl od "sedmnáctek" lepší motory, hydraulicky sklopnou záďovou rampu, rozšířené boční dveře s jeřábem a zlepšenou ochranu kabiny.

Armáda prostřednictvím splácení ruského dluhu modernizuje i bitevní helikoptéry. V dubnu dostala první tři Mi-35, které navazují na starší Mi-24. V listopadu přijdou další čtyři, poslední tři by měly být dodány příští rok na jaře.

Smlouvu o pořízení 16 transportních a deseti bitevních strojů v hodnotě 184 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy korun) podepsali před rokem zástupci státních Leteckých opraven Malešice (LOM) a ruského FGUP Rosoboronoexport.

ČR hradí úpravu strojů

Podobným způsobem už vojenské letectvo dostalo sedm moderních Mi-24V. Původně chtěla armáda také velká přepravní letadla An-70, Rusko ale místo nich nakonec nabídlo starší Iljušiny Il-76, a tak ministerstvo obrany rozhodlo pro další vrtulníky.

ČR za stroje nic neplatí, hradí pouze úpravu strojů, aby vyhovovaly standardům NATO. Do vrtulníků je třeba namontovat například zařízení rozeznávající přátelský a nepřátelský stroj a komunikační systémy používané aliancí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám