Hlavní obsah

ČR by měla získat dalších 125 tisíc vakcín proti chřipce

– PRAHA

Výrobci vakcín proti chřipce přislíbili zajistit pro Česko dalších 125 tisíc dávek. Zdravotnické firmy by je měly do ČR dodat koncem října a počátkem listopadu. Novinářům to v pondělí řekl hlavní hygienik Michael Vít. Tyto dávky mají přednostně dostat rizikové skupiny, například staří lidé.

Článek

V České republice je nyní kolem půl miliónu vakcín proti chřipce. Původně chtěla vláda zajistit koupi dalších 600 tisíc vakcín, ovšem v pondělí Vít mluvil o 125 tisíc balení léků proti chřipce pro ČR do konce letošního roku.

Státní úředníci se snažili rozptýlit obavy Čechů z možné pandemie patčí chřipky. "V této chvíli ale Česku nic nehrozí, ani epidemie ptačí chřipky," prohlásil náměstek Jiří Koskuba, který je pověřen vedením ministerstva zdravotnictví. V normálu je i výskyt respiračních onemocnění, uvedl.

Zvýšenou poptávku minulý týden způsobila panika z ptačí chřipky, když se virus objevil v Rumunsku a v Turecku. V Asii již jeho vinou zemřelo na 60 lidí. Z člověka na člověka se ale nepřenáší.

V Evropě může být očkován každý třetí

Očkování proti chřipce doporučila i Evropská komise. Ceny vakcín jsou od 160 korun výše. Lidem starším 65 let na ně připlácí 140 korunami zdravotní pojišťovny. V souvislosti s vyprodáním lékarénských zásob vakcíny proti běžné sezónní chřipce Vít  upozornil, že proočkovanost v ČR je pouze 7 procent, zatímco ve státech Evropské unie je to 22 procent a Světová zdravotnická organizace doporučuje dokonce 33 procenta.

"Všichni výrobci vakcíny proti sezónní chřipce jsou schopni v Evropě vyrobit 150 miliónů dávek. Evropa má 450 miliónů obyvatel. Je jasné, že vakcína nemůže být pro všechny," řekl Vít .

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám