Hlavní obsah

Colloredo-Mansfeldová uspěla ve Štrasburku ve sporu o mobiliář Opočna

• Aktualizováno

Kristina Colloredo-Mansfeldová uspěla u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který podpořil její snahu o obnovení řízení ve sporu týkajícím se vydání mobiliáře zámku Opočno na Rychnovsku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kristina Colloredo-Mansfeldová u hradeckého soudu

Článek

Konkrétně jde o to, že české soudy neuvedly mezi důkazy rozhodnutí československého ministerstva zemědělství z roku 1947 o zestátnění Opočna. Vyplývá to z písemného rozsudku, který soud ve čtvrtek zveřejnil na svých internetových stránkách.

„Soud konstatuje, že tato stížnost není zjevně nepodložená” a musí být prohlášena za přípustnou, uvádí verdikt.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

O zámek v Opočně se stát s dědičkou původních majitelů soudí už od roku 1991.

České soudy požadavky stěžovatelky na vydání mobiliáře renesančního zámku Opočno už dříve odmítly. Colloredo-Mansfeldová se domáhá obnovy řízení s poukazem na to, že se jí nedostalo spravedlivého soudu. Naposledy Ústavní soud v listopadu odmítl návrh Colloredo-Mansfeldové na obnovu řízení o dvou starších neúspěšných stížnostech. [celá zpráva]

Štrasburský soud připomněl, že Colloredo-Mansfeldová si stěžovala na porušení práva na spravedlivý proces u českých soudů na základě článku 6 Evropské úmluvy o lidských právech. Mezi důkazy totiž nebylo uvedeno rozhodnutí československého ministerstva zemědělství z roku 1947, o něž domácí soudy opíraly své rozsudky. K této skutečnosti se nemohla vyjádřit, a ani Nejvyšší soud ČR, ani Ústavní soud ČR nepodnikly odpovídající opatření k nápravě tohoto nedostatku, stěžovala si Colloredo-Mansfeldová.

Ministerstvo zemědělství 30. dubna 1947 prohlásilo zámek Opočno včetně jeho mobiliáře za státní majetek.

Sbírka za miliardu korun

Colloredo-Mansfeldová se obnovení řízení domáhala také u českého ústavního soudu, který to ale odmítl, stejně jako v případě jejího bratrance Jeroma Colloredo-Mannsfelda. Potomci šlechtického rodu se proto obrátili na štrasburský soud.

Colloredo-Mansfeldová se považuje za dědičku mobiliáře opočenského zámku. Mobiliář v roce 1942 zkonfiskovalo nejdříve gestapo a hned po válce znovu československý stát. Zemský národní výbor v lednu 1947 vyvlastnění zrušil na základě zjištění, že předek nynější stěžovatelky byl loajálním československým občanem. Následný osud majetku byl předmětem soudních sporů po roce 2000.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Interiér zámku v Opočně

Bratranec Colloredo-Mansfeldové Jerome u štrasburského soudu získal zastání už předloni. Soud konstatoval, že české soudy porušily právo Colloredo-Mannsfelda na spravedlivé soudní řízení a nedaly mu možnost reagovat na zásadní důkaz, na kterém založily svá negativní rozhodnutí. Štrasburský soud v tom spatřoval rozpor s Evropskou úmluvou o lidských právech.

Na základě rozsudku bude Colloredo-Mannsfeld podávat proti rozhodnutí českého ústavního soudu návrh na obnovu řízení tak, aby jeho nárok na vydání mobiliáře zámku Opočno mohly české soudy znovu řádně projednat.

České soudy restituentům nejdříve pravomocně vydaly do spoluvlastnictví 68 obrazů. Následně však nárok na vydání zbylého mobiliáře zámku Opočno ve dvou samostatných řízeních zamítly. Jde o kolekci s tisíci položkami, mezi které patří například slavnostní kočár, 38 obrazů, dvě desítky svítidel či 223 věcí ze sbírky zbraní, lovecké trofeje nebo jídelní servisy. Památkáři hodnotu celé sbírky v minulosti odhadli na více než miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek v Opočně patří státu, rozhodl soud

Renesanční zámek v Opočně zůstává státu. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Hradci Králové, který potvrdil rozhodnutí prvoinstančního Okresního soudu...

Výběr článků

Načítám