Hlavní obsah

Co je větší než malé množství drogy, rozhodne vláda

Právo, Radim Vaculík

Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo jednoznačně určit, co přesně znamená větší než malé množství drog. Připravilo tabulky, kterými by se měli řídit policisté, státní zástupci i soudy. V pondělí je má projednat vláda.

Foto: Reuters

Cannabis, čili konopí

Článek

Právo má materiál k dispozici. Vyplývá z něj, že navrhovatelé chtějí u vybraných drog zvýšit hranici, od které je držení omamných látek trestné.

Narkomanům by tak prošlo větší množství drog pro vlastní potřebu, za což by jim tedy nehrozilo vězení, ale jen přestupkové řízení.

Pokud by vláda návrh schválila, znamenalo by to, že od ledna by u sebe mohli mít bez obav ze stíhání dva gramy heroinu, nebo pervitinu, nebo kokainu. To je přibližně 10 až 15 dávek, neboli psaníček, která se prodávají na černém trhu.

Současná policejní tabulka, která je ale jen orientačně, je přitom přísnější. Dnes je trestné držení už pěti dávek heroinu, či kokainu a deset dávek pervitinu.

U marihuany, která patří v Česku k nejoblíbenějším drogám, by se situace změnit neměla. Stejně jako nyní má být trestné držení 15 gramů sušené drogy, přičemž obvykle se mezi lidmi prodávají balíčky po jednom gramu. Z těch se dají vyrobit asi dva až tři jointy.

Obvinění bude hrozit i těm, u koho policie najde víc jak pět rostlin konopí. Záležet bude stejně jako dnes i na obsahu THC, který čím je vyšší, tím je marihuana jako droga účinnější.

Zřejmě proto se autoři návrhu rozhodli zpřísnit pravidla u hašiše. Dnes by narkomanovi prošlo, kdyby měl u sebe až deset gramů. Od ledna bude moci mít jen polovinu, tedy maximálně pět gramů hašiše.

Navrhovaná tabulka drog:
druh drogymnožství větší než malédávek
pervitin (metamfetamin)více než 2 gramy10 až 15
heroinvíce než 2 gramy10 až 15
morfinvíce než 2 gramy10 až 15
kokainvíce než 2 gramy10 až 15
subutexvíce než 56 mg7 tablet
extázevíce než 0,4 gramuvíce než 4 tablety
hašišvíce než 5 gramů10 až 15 dávek (jointů)
marihuanavíce než 15 gramů sušiny30 až 50 jointů
khat80 gramů čerstvého materiálu
lysohlávkyvíce než 40 kusů
Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Jinak všem bude hrozit za přechovávání drog až dva roky vězení a pokud policie získá důkazy, že si hříšník vymýšlí a ve skutečnosti drogy prodává, tak za distribuci až pět let vězení.

Prý žádná liberalizace

Přestože změna vypadá, že stát se začíná přiklánět k liberálnější drogové politice, sami policisté i protidrogoví odborníci nápad vítají.

„Z našeho pohledu tabulka není proliberální, to zvýšení je zanedbatelné a nedochází, co se týká množství, k zásadnější změně. V čem změnu cítíme, je fakt, že nová tabulka bude závazná a sjednotí dosavadní postup,“ řekl v pátek Právu šéf policejní Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych, který se na tvorbě úpravy osobně podílel.

„Přestože jsou ty míry vyšší, tak tabulka naprosto jasně všem říká, co si můžou a nemůžou dovolit,“ podotkl.

Podle dalšího ze spoluautorů tabulek Viktora Mravčíka z Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti je cílem nekriminalizovat prosté uživatele drog, ale hlavně jejich prodejce a výrobce.

V tabulkách se podle Frydrycha objevují také některé nové drogy, jež dosud nebyly v ČR postihovány, například khat, který je prý rozšířený v západní Evropě. Jde o přírodní stimulant, který se jako listí žvýká.

Nová úprava také zohledňuje velké množství různých syntetických drog. „Je to absolutní výčet všech drog, aby se pak nikdo u soudu nemohl vymlouvat, že ta látka není zakázaná,“ dodal Frydrych.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám