Hlavní obsah

Clintonová slíbila, že v ČR bude brzy nový velvyslanec USA

Praha

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová ministru zahraničí ČR Janu Kohoutovi slíbila, že pozici velvyslance USA v Praze obsadí v nejbližších týdnech. Místo velvyslance je prázdné již víc než rok.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták s premiérem Janem Fischerem naslouchají americké ministryni zahraničí Hillary Clintonové.

Článek

Místo je již více než rok prázdné a americkou diplomatickou misi vede diplomatka na nižší úrovni chargé d´affaires Mary Thompsonová. Velvyslanec v Praze chybí od loňského ledna, kdy odjel Richard Graber.

Clintonová je v Praze s americkým prezidentem Barackem Obamou, který je v Česku již podruhé v situaci, kdy Spojené státy v Česku nemají velvyslance. Obama byl loni v ČR na setkání politických špiček EU, nyní tu podepsal novou odzbrojovací smlouvu s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem.

"Vyčkejte do zítřka, nebudu předbíhat," řekl ve čtvrtek novinářům na otázku týkající se amerického velvyslance premiér Jan Fischer. V pátek se Obama v Praze setká s českými politiky, je tedy možné, že po schůzce budou zveřejněny další informace.

Spekulovalo se o Marcu Nathansonovi

Podle české diplomacie je přítomnost velvyslance USA v Praze potřebná, proces výběru je ale vnitřní věcí Spojených států.

Původně se spekulovalo o tom, že novým velvyslancem se stane mediální podnikatel Marc Nathanson, nakonec ho od toho ale prý odradily bezpečnostní požadavky americké vlády.

Prodleva ve jmenování velvyslance údajně není výrazem nějakého nového postoje USA vůči ČR, jak se občas spekuluje. Americká diplomacie mezitím začala zvažovat, že do Prahy pošle alespoň jakéhosi "prozatímního" velvyslance. Aktuálně se ale v diplomatických kruzích proslýchá, že by do Česka mohl přijet velvyslanec už na obvyklou dobu.

"Velvyslance jmenuje prezident v souladu se Senátem. Je to dlouhý proces, doufáme, že bude co nejdříve dokončen," řekl nedávno mluvčí mise John Vance. Podle něho velvyslanectví i nyní pod chargé d´affaires normálně funguje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám