Hlavní obsah

Členství v lékařské komoře zůstane povinné, rozhodl ÚS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Podmínkou pro výkon lékařské profese v České republice zůstane i nadále členství v České lékařské komoře. Ústavní soud v úterý zamítl návrh na zrušení sporného ustanovení zákona o povinném členství. Podle soudu pracuje komora v zájmu ochrany veřejného zdraví. Zrušení sporného ustanovení v zákoně o lékařské, stomatologické a lékárnické komoře navrhla už v roce 2006 skupina senátorů napříč stranami.

Článek

Senátoři měli za to, že povinné členství v České lékařské komoře (ČLK) odporuje základnímu právu na svobodné sdružování, když činí ze sdružování povinnost. Vzniká tak údajně překážka v právu na svobodný výkon povolání.

Podle prezidenta ČLK Milana Kubka je však povinné členství v komoře v zájmu pacientů, to v odůvodnění rozsudku potvrdil i Ústavní soud.

Senátorům vadila údajná politizace komory

Jedna z předkladatelek návrhu, nezávislá senátorka Liana Janáčková před soudem uvedla, že senátoři sepsali návrh na základě stížností části lékařů na to, že Česká lékařská komora často vystupuje politicky.

"ČLK je vysoce politickou organizací. Nejedná se o jednotlivé excesy, ale o záměr představenstva komory tuto organizaci takto profilovat," řekl právník senátorů Milan Vašíček. Kubek za politikum naopak označil snahu o zrušení povinného členství.

Kubek uvedl, že je logické, že se komora vyjadřuje i k politickým otázkám, nikdy by však neměla vystupovat stranicky.

Podle soudce zpravodaje Vladimíra Kůrky nemají námitky na politizaci komory ústavní rozměr. "Aktuální veřejný obraz komory odráží dominantní vůli všech členů. Lze to vyjádřit i tak, že lékaři mají takovou komoru, jakou chtějí," uvedl Kůrka.

Členství nebo registrace

Současný stav před soudem hájil zástupce Sněmovny, poslanec KSČM Vojtěch Filip. Podle jeho slov má povinné členství v lékařské komoře 14 evropských států, přičemž deset dalších má povinnou registraci.

Podle některých odborníků by stát prý mohl kontrolovat náležitosti výkonu lékařské profese přímo, nikoliv prostřednictvím odborné komory. Členství by pak mohla nahradit pouhá registrace.

"To je otázka politická, Ústavnímu soudu to z povahy věci nepřísluší hodnotit," uvedl soudce Kůrka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám