Hlavní obsah

Členka Pussy Riot ocenila Ztohoven, kdo by nahradil Putina, netuší

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Bývalá členka skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová je hostem letošního ročníku festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, kde vystoupí v pátek v rámci Inspiračního fóra. Ve čtvrtek poskytla tvrdá kritička režimu Vladimira Putina rozhovor Novinkám, kde neopomněla sama bez dotazu zmínit vazby Miloše Zemana na Rusko a happening skupiny Ztohoven.

Rozhovor s Marijou AljochinovouVideo: Novinky

 
Článek

Váš prezident je, myslím, spjat s Putinovým režimem.

Ale byl demokraticky zvolen, takže musíme počkat do dalších voleb.

Můžete vyměnit vlajku (za trenýrky). Já velmi uznávám tuto akci.

Proč jste se přidala k Pussy Riot? Ne každý chce být členem punkové skupiny.

Bylo to na podzim roku 2011 spontánní gesto na protest proti Putinovu přání stát se prezidentem pro příštích šest let. A nebyly jsme samy, kdo s ním tehdy nesouhlasil, takže jsme si řekly, že něco uděláme.

Jsou ale i jiné možnosti protestu. Proč jste se rozhodly zrovna pro tuto formu?

Každý protest musí mít hudbu. Je to tradice.

Domníváte se, že problémy, které přišly po performanci v chrámu Krista Spasitele, způsobil Putin, nebo církev, když se celý soudní proces točil okolo církve a rouhání?

Myslím, že nemáte pravdu, když oddělujete obě tato témata. Šly jsme do této katedrály, protože ji Putin využíval jako jedno z hlavních míst pro zveřejňování svých idejí. Nebyla to tedy otázka církve, ale otázka použití církve jako politické platformy.

A nemůže to být naopak, že církev využívá Putina k upevnění svého vlivu?

To si nemyslím. Domnívám se jen, že je to společná práce patriarchy a Putina.

Mnohokrát jsme slyšeli, že jste urazily věřící, protože jste protestovaly v kostele, což je mohlo roztrpčit. Uvažovaly jste při přípravě akce o tomto vedlejším efektu?

Nemyslím si, že mnoho lidí bylo roztrpčeno, zklamané byly hlavní postavy. Putin byl roztrpčen, což byl důvod, proč nás poslali do vězení.

Hodně často se ale při procesu zmiňovalo, že jste pobouřily věřící.

Víte, jak využívají katedrálu? Pro firemní akce s mnoha umělci a taky pro párty, takže pokud hovoříte o rozčarování, měli byste si uvědomit, co přesně tam dělají.

Napadlo vás, když jste připravovaly akci, že budete souzeny, dostanete trest a skončíte ve vězení?

Nikdo si nemůže představit, co bude, a my přirozeně taky ne.

Myslíte si, že byste na Západě nebyly stíhány?

V dalších zemích není důvod dělat tento druh akcí.

A co třeba v USA, kde je politická moc často spojena právě s církví?

Nemyslím si, že náboženství je problémem v USA. Vážně ne.

A znáte z historie punkového hnutí případy, kdy americké kapely měly s církví problémy, což se týkalo například Bad Religion?

Vím, ale to bylo v jiné době. Já mluvím o dnešku a myslím si, že nyní není zajímavé dělat tento druh akcí v USA. Mají jiné potíže.

Třeba s policejním násilím.

Ano, například.

Myslíte si, že Putin představuje největší problém dnešního Ruska?

Tak nějak.

Vidíte nějakého člověka, který by ho mohl nahradit?

Myslím, že bychom ho měli nahradit a pak mluvit o volbách a o dalších lidech, protože on není člověk, který chce odejít.

Když se podívám na ruskou opozici, je docela malá a roztříštěná. Vidíte v ní nějakou osobu, která by mohla být demokratickým prezidentem Ruska?

Jak jsem řekla, nyní nemáme možnost spravedlivých voleb. Napřed bychom měli vyřešit tento problém.

V tom s vámi souhlasím, ale u nás za komunismu byla opozice, které měla lidi schopné zaujmout i post prezidenta. Proto se ptám, jestli někoho takového vidíte nebo jestli znáte někoho, koho byste ráda viděla na postu prezidenta?

Jak už jsem řekla, domnívám se, že bychom měli řešit problémy krok po kroku. Já nevěřím ve vůdce. Věřím každé osobě, která chce jednat, která koná akce. Nevěřím, že někdo přijde a zachrání nás. Je to velmi prosté.

Věříte, že se většina občanů Ruska rozhodne, že Putina už nechce, když je v průzkumech veřejného mínění s jeho prací spokojena absolutní většina Rusů?

Slyšel jste, že by někdo řekl – věřím Putinovi? Mluvil jste s někým takovým?

Ano. A někteří mi to řekli.

Lidé, se kterými my mluvíme v Moskvě i v dalších regionech, tak ti jen nevěří, že tu jsou jiné možnosti. Až tyto možnosti uvidí, změní názor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám