Hlavní obsah

Cizinci ve strachu ze zkoušky z češtiny nasazují i dublery

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tvrdší pravidla pro cizince, kteří chtějí získat povolení k trvalému pobytu u nás, platí již téměř rok. Povinná zkouška z češtiny zatím přinesla jednu výraznou změnu. Snížil se počet žadatelů o toto povolení. Proč? Ministerstvo vnitra soudí, že důvodem je strach ze zkoušky. Chytily se toho i podvodnické firmy, které nasazují dublery, kteří za cizince testy skládají.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Kontrola v ubytovně pro cizince v Zábělech. Ilustrační foto.

Článek

Podle údajů vnitra, jež dnes vládě překládá zprávu, kterou má Právo k dispozici, splňovalo podmínky pro trvalý pobyt loni a letos až 30 tisíc uchazečů. Ti od loňského října mají zkoušky z češtiny povinné. Od té doby však testy absolvovalo zhruba jen 3800 uchazečů. A jaké jsou první poznatky z přezkušování? Osmdesát procent cizinců obstálo, dvacet procent nikoli.

Je ale zřejmé, že cizincům z neslovanských zemí dělá čeština velké potíže. Opakovat ji během prvních pěti měsíců letošního roku muselo všech 50 přihlášených Mongolů, třetina Moldavanů a pětina Vietnamců. Mezi úspěšnými však lze nalézt Japonce či Francouze, Korejce či Číňany. Stoprocentní úspěšnost mají Bělorusové a téměř 70procentní Ukrajinci.

Dary nepřijímat!

Nový systém ale otevřel prostor pro korupci. Podle vnitra se v ČR vyrojili zprostředkovatelé, kteří chtějí ovlivnit průběh zkoušek a podloudně vylákat ze škol osvědčení.

„Existují náznaky, že se tito lidé pokoušeli navázat kontakt se školami a korumpovat učitele poskytováním úplatků, podsouváním jiných osob místo zkoušených osob. Ředitelé škol byli vyzváni k velké ostražitosti, k pečlivé kontrole osobních dokladů a k odmítání přijímání jakýchkoliv darů ze strany samotných cizinců nebo ,třetích osob‘, byť ve formě bonboniéry či květiny,“ tvrdí zpráva.

V Hradci Králové, Praze i v Brně odhalili jiný podvod – ke zkoušce se dostavil někdo jiný, než kdo předložil průkaz totožnosti.

„Jak je něco povinné ze zákona, tak se to dá zneužít ke korupci,“ řekl Právu šéf Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. Podle něho problém začíná už na české ambasádě v Hanoji, která za dva roky vydala přes 15 tisíc víz za účelem podnikání v ČR. Pozastavuje se nad tím, že tito lidé v ČR dostali živnostenské oprávnění, aniž by uměli česky a aniž by byli čímkoli vyučeni.

„Jestliže jsou české nesolidní zprostředkovatelské agentury schopné podvodně získat pro tyto lidi živnostenský list, tak pro ně není problém ani získat osvědčení o zkoušce z češtiny,“ uvedl Winter.

Ačkoli zatím se na jeho společnost neobrátil žádný z Vietnamců se stížností, přistála mu na stole informace, jak např. v Brně taková zkouška z češtiny probíhala: „Dali uchazeči přečíst článek z novin a pak po něm chtěli, aby ho řekl vlastními slovy. To by podle mě nedokázalo ani devět z deseti Čechů,“ namítl Winter, který přesto považuje zkoušky pro všechny cizince za správnou věc.

Problém: peníze

Ministerstvo vnitra si je vědomo, že možnost korupce ohrožuje celý systém, a proto plánuje proškolit ředitele 55 vybraných škol, které mohou osvědčení vydávat, a chystá protikorupční kurzy i pro zkušební komise.

Vše ale může narazit na nedostatek financí. Oba resorty, které zajišťují zkoušky pro cizince, tedy školství i vnitro, na to potřebují peníze. A ty jim ministerstvo financí s odkazem na úspory dát nechce a vyzývá je, aby prostředky našly ve svých rozpočtech.

Školství varuje, že se může snížit úroveň zkoušek, bude pozastaveno informování cizinců i škol přes webové stránky a přestane fungovat i bezplatná telefonní linka, kde cizinci získávají informace o postupu, jak zkoušku složit. Vnitro se obává situace, kdy by ke zkouškám dorazilo všech „plánovaných“ 30 tisíc cizinců. I když přípravné kurzy si cizinci platí sami, zkoušku musí hradit stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám