Hlavní obsah

Hamáček utrpěl porážku. Foldynu se mu vyloučit nepodařilo

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ČSSD nakonec nevyloučila ze svých řad poslance Jaroslava Foldynu, pro hlasovala těsná menšina 29 členů z 61hlavého předsednictva strany. Hlasování o svém odchodu ustál podle informací Práva také předseda ústecké ČSSD a kritik vlády Miroslav Andrt, pro jeho odchod bylo 27 členů. Návrh na odvolání obou představitelů soc. dem. předložil podle informací Práva předseda ČSSD Jan Hamáček.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaroslav Foldyna přichází na jednání předsednictva strany (snímek z 20. září 2019)

Článek

Podle stanov musí pro odvolání člena ČSSD hlasovat nadpoloviční většina všech členů předsednictva soc. dem. Předsednictvo však nepřišlo v plném počtu. Na samotném jednání tak sice byla přítomná většina pro odchod obou politiků ze strany, ale nestačilo to.

Je zajímavé, že i lidé, se kterými se neshoduji, hlasovali proti mému vyloučení.
Jaroslav Foldyna

„Argumenty řekl předseda Jan Hamáček. Jemu se nelíbí, když ho veřejně kritizuji. Jemu se nelíbí moje názory na některé věci v oblasti zahraniční politiky, sociální politiky,“ řekl novinářům po jednání Foldyna.

„Rozvinula se velká diskuze v sále. Je zajímavé, že i lidé, se kterými se neshoduji, hlasovali proti mému vyloučení,“ dodal.

Hamáček vnímá výsledek hlasování jako signál. „Je to velmi silné varování vůči těm, kteří se snaží vést stranické spory na veřejnosti. Pokud máme vést vnitrostranickou diskuzi, tak ji máme vést uvnitř soc. dem. a nikoliv ve sdělovacích prostředcích,“ řekl Hamáček.

Foldyna dlouhodobě drásá vedení strany svou kritikou ministryně práce a soc. věcí a místopředsedkyně Jany Maláčové a ministra zahraničí Tomáše Petříčka. V partaji se vymyká také svými ostrými výroky na adresu menšin a LGBT komunity. Nelíbí se mu ani prounijní politika soc. dem.

Poslední kapkou pro vedení ČSSD pak bylo jeho vyjádření, že oranžoví poslanci chtějí o ústavní žalobě na hlavu státu Miloše Zemana hlasovat tajně, aby mohli se svými hlasy kšeftovat.

Foldyna je poslancem od roku 2010, členem strany je od roku 1989. Od roku 2000 je se čtyřletou přestávkou mezi lety 2012 a 2016 zastupitelem v Ústeckém kraji, od roku 2003 do loňska byl zastupitelem i v Děčíně. Mezi dubnem 2018 a březnem 2019 byl místopředsedou ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Andrt naštval Hamáčka už v srpnu, když žádal jeho rezignaci a odchod ČSSD z vlády.

Předsedu soc. dem. popudilo i vystoupení Andrta, který je radním pro sociální věci v Ústeckém kraji, v České televizi na konci června. „Příští rok jsou krajské volby, to je za dveřmi a obáváme se, že několik našich představitelů prostě zaprodalo ty ideje, zaprodalo tu stranu několika dobře placeným funkcím,“ uvedl šéf ústecké ČSSD mimo jiné.

Co bylo v návrhu na vyloučení Andrta
Je-li např. programovým cílem ČSSD i „uplatnění principu svobody demokracie“, pak je tímto principem tedy i bránění se takovému jednání, které je uplatňováno nikoliv v zákonných nebo alespoň v mravních mezích, v mezích politické prozřetelnosti a politicko-státnické rozvahy, ale jaksi „anarchisticky“ při tom, že nejsou stanovena žádná pravidla a každý si dělá, co chce, bez ohledu na to, zda takové jednání poškozuje vlastní politickou stranu, když ji zejména prezentuje jako stranu názorově a personálně roztříštěnou, nejednotnou a tím v podstatě nedůvěryhodnou.

Jednání předsednictva ČSSD bylo podle informací divoké. Proběhla na něm i přestřelka mezi předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a šéfem pražské soc. dem. Petrem Pavlíkem.

Podle dobře informovaného zdroje Práva zevnitř jednání Pavlík Hamáčkovi řekl, že je srab. Předseda soc. dem. mu údajně naopak přiznal, že byl odvolán z funkce politického náměstka ministra školství na jeho popud.

Reklama

Výběr článků

Načítám