Hlavní obsah

Církve mají slíbit, že už po státu nebudou nic chtít

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až zákon o vyrovnání s církvemi vejde v platnost, budou muset registrované církve a náboženské společnosti podepsat se státem smlouvu. V ní se mj. zavážou, že už nebudou mít na stát další majetkové požadavky kromě těch, které jsou obsaženy v zákonu.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka při ceremonii na Pražském hradě

Článek

„Zákon restituční tečku obsahuje a církve jsou připraveny jakýmkoli právně relevantním způsobem toto potvrdit,“ řekl Právu generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Zákon neřeší všechen bývalý církevní majetek. Jmenovitě znemožňuje, aby o majetek mohly žádat řády, kterým byl majetek zabrán hned po roce 1945 Benešovými dekrety.

Dukův podpis odstřihne od restitucí Německý řád

Jde hlavně o Německý řád, který je pokračovatelem Řádu německých rytířů. Ten na severní Moravě přišel o 20 tisíc hektarů lesa a o hrady Bouzov, Sovinec či zámek Bruntál.

Řád se již několikrát vyjádřil, že bude o navrácení pozemků usilovat soudně, protože čs. stát jim údajně vzal majetek protiprávně.

V tom by jim měl podle Holuba ale zabránit podpis kardinála Dominika Duky. „Delegát určený Vatikánem, který vyjednává za celou katolickou církev, je předseda České biskupské konference, kardinál Dominik Duka. Jeho podpis zahrnuje veškeré řády, kongregace a jednotlivé církevní právní subjekty. I Německý řád,“ dodal Holub.

Už budu mít pokoj, doufá Duka

Církevní představitelé přijetí zákona přivítali. Duka, který je na návštěvě v Peru, napsal na Facebooku, že zákon dává jasný základ k dobrým vztahům mezi církvemi a státem.

Chovám naději, že tentokrát už budu mít od otázky tzv. církevních restitucí po více než 20 letech konečně pokoj
kardinál Dominik Duka

„Vždy jsem zdůrazňoval kooperační model, tedy vzájemnou spolupráci, která už v mnoha směrech existuje – nemocnice, školy, armáda, policie – a teď bude moci být posílena,“ uvedl.

„Chovám naději, že tentokrát už budu mít od otázky tzv. církevních restitucí po více než 20 letech konečně pokoj,“ podotkl.

Podle Holuba je přijetí zákona dobrá zpráva pro všechny. „Lidé už dál nebudou muset platit církve ze svých daní. Obce, kterým dosud bránil v rozvoji blokační paragraf, se budou moci dále rozvíjet,“ uvedl Holub. Církve věří, že budou lépe hospodařit než stát.

„V žertu říkám – vzhledem k tomu, že současným hospodářem je stát, nemáme situaci tak dramaticky obtížnou,“ dodal ekonom pražského arcibiskupství Karel Šticha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám