Hlavní obsah

Čínské děti by se mohly jezdit léčit do českých lázní

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt pobytu stovky čínských dětí v českých lázních, nabídka domácího lázeňství a využití špičkových zdravotních programů, jako jsou například kardiochirurgie nebo onkologie, projednává české ministerstvo zdravotnictví se svými čínskými kolegy. A spolupráce už dostává konkrétní podobu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zatím nabízíme pilotní projekt pro čínské děti, konkrétně lázně ve vlastnictví státu, a to Karlovu Studánku v Jeseníkách. Je tam velmi čistý vzduch a to by mohlo být jednou z věcí, na které Číňané budou slyšet, protože by mělo jít o děti z postižených aglomerací Pekingu,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) po svém jednání s čínskými kolegy v Praze.

Dohoda je reálná už i proto, že od jara příštího roku má být navázáno pravidelné přímé letecké spojení mezi Čínou a ČR, a tím by došlo k rozšíření spolupráce obou zemí a příjezdům čínských občanů na léčebné zákroky a ozdravné pobyty do ČR.

V Hradci klinika čínské medicíny

Němeček Právu řekl, že velmi konkrétní už je dohoda uzavřená mezi Fakultní nemocnicí Hradec Králové a Univerzitou tradiční čínské medicíny a Univerzitní nemocnicí ve městě Čchang-ša v provincii Chu-nan. V Hradci Králové vzniká první klinika tradiční čínské medicíny v Česku a zřejmě bude první svého druhu i ve střední Evropě. Bude zaměřena hlavně na akupunkturu při léčbě bolesti.

Číňané navštívili i pražskou FN Motol. Podle jejího ředitele Miloslava Ludvíka možnost spolupráce je hlavně v oblasti vědy a výzkumu. První výsledky by mohly být už za rok.

Podle Němečka je Česko pro Čínu zřejmě významný partner ve zdravotnictví ve střední Evropě. „Proto nás Čína požádala, abychom v příštím roce byli hostitelem summitu Číny a šestnácti zemí střední a východní Evropy ve zdravotnictví,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám