Hlavní obsah

Chumelenice pokračuje, na horách napadne až 70 centimetrů sněhu

Novinky, jas
Aktualizováno

Meteorologové ve čtvrtek prodloužili platnost výstrahy, která upozorňuje na silný vítr a vydatné sněžení. Zatímco vítr by se měl v pátek kolem poledne uklidnit, až do neděle hrozí tvorba závějí a sněhových jazyků, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ve vyšších oblastech napadne až 70 centimetrů sněhu.

Kalamita v buchlovských kopcích ve Zlínském krajiVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

"Na našem území budou pokračovat srážky, na horách trvalejšího charakteru. V polohách pod 500 metrů budou převážně dešťové, na ostatním území převážně sněhové," uvedl ČHMÚ.

"Na horách od výšky 700 metrů nad mořem očekáváme intenzivní sněžení a novou sněhovou pokrývku ve čtvrtek od 10 do 50 centimetrů a v pátek od 5 do 20 centimetrů," doplnili meteorologové.

Sněhová bouře na Božím DaruVideo: Rudolf Voleman, Právo

Vítr, před nímž varovali již ve středu, by měl v průběhu čtvrtka postupně slábnout. V noci na pátek však znovu nabere na intenzitě a utichnout by měl až kolem pátečního poledne. V nárazech na horách může dosahovat až rychlosti kolem 130 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Odklízení sněhu ve Svobodě nad Úpou

"V souvislosti s kombinací silného větru a sněžení očekáváme na horách od výšky 600 metrů nad mořem tvorbu sněhových jazyků a závějí," dodali meteorologové, kteří upozorňují řidiče na potřebu zimní výbavy při cestách do hor. Turisté by se do hřebenových partií neměli vydávat vůbec.

Vítr na okrajích Prahy může dosáhnout až 100 kilometrů v hodiněVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám