Hlavní obsah

Chovatel v Krkonoších objevil ve výběhu u ovcí vlka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapení zažil ve čtvrtek chovatel ovcí v Krkonoších, když v ohradě s ovcemi objevil vlčici. Podle všeho se jednalo o členku vlčí smečky, která mu týž den ráno usmrtila čtyři ovce. Náměstek ředitele Správy Krkonošského národní parku (KRNAP) Jakub Kašpar označil podobné setkání za unikátní. Zvíře, které strávilo noc ve výběhu s ovcemi, bylo vypuštěno na svobodu.

Foto: David Taneček, ČTK

Vlčice strávila s ovcemi noc ve výběhu.

Článek

Chovatel Pavel Smejkal viděl vlka poprvé ve čtvrtek večer, v ten samý den ráno našel v ohradě čtyři zadávené ovce.

„Známý, který je odborníkem na vlky, mi říkal, že to nemohli udělat vlci, protože jsme příliš blízko lidí, a spíše to vidí na dva psy. A když jsem šel včera večer po práci zkontrolovat ohrady, zpoza keře vyskočil mladý vlk a utekl přede mnou pryč do horní části pastviny. Ovce jsem zabezpečil. Dnes ráno jsem zjistil, že v ohradě je stále. Byl vylekaný, měl stažený ocas,” řekl dnes Pavel Smejkal. Překvapilo ho, že vlk byl s ovcemi v ohradě od čtvrtečního rána do večera a žádné nic neudělal.

Foto: David Taneček, ČTK

Vlčice strávilo noc ve výběhu s ovcemi

„Ovce se držely v dolní části u baráku a vlk v horní. Asi byl nažraný a možná stejně vyděšený jako ovce," řekl Smejkal, který chová ovce třetím rokem.

Podle zoologa Správy KRNAP Jiřího Flouska šlo zřejmě o migrujícího jedince. „Nemáme zatím důkazy, že by se vlci v Krkonoších rozmnožovali. Šlo o loňského vlka, není pro něho problém překonávat větší vzdálenosti,” řekl Flousek.

Elektrického ohradníku se bála

Vlčice uvázla v ohradě zřejmě kvůli tomu, že se bála elektrického ohradníku. „Dostala ránu, asi si to pamatovala. Jinak by ohradník bez problému překonala a dostala se na svobodu. Když jsme zvíře pouštěli, bylo tak vystresované, bálo se ohradníku více než člověka, nebylo agresivní. Pro mě to bylo první pozorování vlka ve volné přírodě, byl to zážitek,” řekl Flousek.

Foto: David Taneček, ČTK

Vlčice se vrátila do přírody

První potvrzený novodobý výskyt vlka v Krkonoších je z letošního června, kdy fotopast na Rýchorách ve východních Krkonoších zachytila mladého jedince.

Vlk z Krkonoš vymizel v polovině 19. století, posledního zastřelili na české straně hor v roce 1842, na polské v roce 1810. Po mnoha desetiletích se objevil v listopadu 2011, tehdy to bylo také na Rýchorách, a v srpnu 2016 na Erlebachových boudách. V obou případech po sobě vlci zanechali důkazy v podobě stržených hospodářských zvířat. Od té doby přibývá pobytových znaků ve volné přírodě.
Podle správy parku se lidé v souvislosti s výskytem vlků v Krkonoších nemají čeho obávat. Podle zoologů je vlk plaché zvíře a na člověka v našich podmínkách neútočí, naopak se mu vyhne.

Ochranáři se domnívají, že do Krkonoš se vlci s největší pravděpodobností šíří z východu - z Broumovska a Vraních hor nebo z přilehlé části Polska.

Foto: Hnutí Duha

Snímky mladých vlčat z Broumovska, jak je pořídily instalované fotopasti.

Na nedalekém Broumovsku se vlci usadili po více než 200 letech před třemi lety. Ochranáři mají důkazy, že tam žijí trvale a třetím rokem po sobě se jim tam narodila vlčata. Potvrdily to i letošní záběry z fotopastí Hnutí Duha, které zachytily zhruba dva měsíce stará mláďata i dospělé vlky. Kamery ukázaly minimálně čtyři vlčata.

Foto: David Taneček, ČTK

Zvíře se bálo elektrického ohradníku

Foto: David Taneček, ČTK

Vlčice byla vypuštěna na svobodu

Je nepochybné, že vlčí teritorium v Královéhradeckém kraji se rozšiřuje. Přibývá zadávených ovcí i pod horami na Trutnovsku, tedy mimo území Broumovska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám