Hlavní obsah

Chováte se jako největší nácek, řekla Zaorálkovi Černochová

Novinky, ber
Praha

Poslankyně ODS Jana Černochová označila ve středu ráno ministra kultury a bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) za nácka kvůli článku o Izraeli a Palestině. Ministr ve Sněmovně řekl, že si za jeho obsahem stojí. Česká strana podle něho má říci, pokud si myslí, že je něco špatně.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Lubomír Zaorálek a Jana Černochová.

Článek

„Dnes je 78 let od významného aktu operace Anthropoid, kdy byl spáchán útok na Heydricha. Je naprosto ironické, že pan ministr kultury se v těchto dnech chová jako ten největší nácek,“ řekla před poslanci Černochová. Posléze se Zaorálkovi omluvila. Uvedla, že si názor ponechá jako občanka.

Řeč byla o článku, který vyšel o víkendu v deníku Právo. V něm Zaorálek spolu s šéfem české diplomacie Tomášem Petříčkem (ČSSD) a bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) kritizovali plány Izraele na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Podle nich to vylučuje vznik životaschopného palestinského státu.

Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?

Domácí

Podle Černochové je Izrael strategickým partnerem po Česko, a tudíž neměli poslanci nárok na to, aby zemi poučovali. „Nevím, kde v sobě tito pánové berou sebevědomí, že právě oni jsou těmi povolanými arbitry, aby mohli poučovat zemi, která se víc než půl století musí dnes a denně prát o svůj osud v boji s teroristy, kteří mimo jiné stojí právě i v čele Palestinců,“ dodala poslankyně.

Zaorálek: Omluvte se 

Ministr nejprve označil slova Černochové za rychlé probuzení. „Snažím se pochopit, proč jsem si takhle ráno vysloužil takové oslovení. Česká republika má jeden z nejvíce proizraelských postojů z celé Evropské unie,“ dodal Zaorálek.

Zeman se kvůli Izraeli obul do Petříčka, Zaorálka a Schwarzenberga

Domácí

Česko ale podle něho nemůže souhlasit s tím, pokud je nějaké území okupováno jinou silou. „Je úplně logické, že česká strana řekne i někomu, s kým má strategické partnerství, co je špatně. Nejsem žádný nacista,“ uvedl na plénu Zaorálek.

„Nedělejte skandál z mých výroků, skandál je to, za co jste mě označila. Jak si mi dovolujete říct, že jsem nacista? Vy se omluvte,“ sdělil Černochové. Ta tak posléze učinila.

Reklama

Výběr článků

Načítám