Hlavní obsah

Chovanec zatím zůstává hejtmanem Plzeňského kraje

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Na dvou židlích zatím dál sedí Milan Chovanec (ČSSD) - hejtman Plzeňského kraje, poslanec a zároveň zřejmě horký kandidát na post ministra vnitra. Krajský výkonný výbor sociálních demokratů jej v pondělí vyzval, aby post hejtmana nyní neskládal a na nejbližším jednání krajských zastupitelů, tedy 9. prosince, z funkce neodstupoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hejtman Plzeňského kraje a poslanec Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Chovanec v pondělí Právu potvrdil, že se později nakonec s největší pravděpodobností funkce hejtmana vzdá - podle etického kodexu krajských zastupitelů na to má čas do tří měsíců od voleb, tedy do 26. ledna. „Anebo musí rezignovat ve stejný den, kdy bude jmenován do vlády,“ řekl Právu krajský místopředseda ČSSD Zdeněk Honz.

Odklad konečného rozhodnutí uvítal Chovancův nejpravděpodobnější nástupce, stávající první náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD). „Klonil jsem se k tomu, aby teď nerezignoval,“ sdělil Šlajs. Krajské zastupitelstvo totiž bude zmíněného 9. prosince schvalovat rozpočet i vysoký investiční úvěr, o který chce hejtmanství příští rok požádat. „Je zde velká řada věcných témat a byl bych rád, kdyby tady hejtman Chovanec ještě byl a dořešil je svojí autoritou,“ uvedl Šlajs.

Organizují proti němu petici

Další krajské zastupitelstvo, které by zvolilo nového hejtmana, má potom řádný termín až v březnu. Šlajs by do té doby - pokud se nesejdou zastupitelé na mimořádném jednání - kraj vedl jako zástupce hejtmana. O tom, že novým mužem v čele Plzeňského kraje bude právě on, nikdo příliš nepochybuje - na tom nic nemění ani to, že se proti staví petice organizovaná vysokoškolským učitelem Tomášem Hirtem. Ta připomíná Šlajsovo působení v socialistické armádě i v KSČ a označuje jej za politruka.

Petici podle Hirta už podepsalo dva a půl tisíce lidí. „Byl jsem komunistický důstojník, ale nikdy žádný náčelník politického oddělení ani zástupce velitele pro věci politické,“ uvedl Šlajs, podle něhož počet signatářů petice odpovídá pouhému půl procentu voličů v kraji.

Chovanec potvrdil, že Šlajs je z pozice prvního náměstka jeho nejvážnějším nástupcem. „Část veřejnosti s ním spokojená není, část je. Já ho znám patnáct let a nevím o tom, že by někdy udělal něco špatného,“ sdělil Chovanec. „Je kompetentní, není to člověk, který by tu funkci nezvládl. Když z ní budu odcházet, potřebuji někoho, kdo udrží v kraji stabilitu,“ dodal Chovanec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám