Hlavní obsah

Chovanec: Systém detekující obličeje bude na pražském letišti příští rok

Projekt za 200 miliónů korun na vylepšení ostrahy pražského Letiště Václava Havla, jehož součástí bude i kamerový systém s detekcí obličejů, bude podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) dokončen příští rok.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Letiště Václava Havla

Článek

"Investujeme do toho, aby bezpečnost na letišti byla zajištěna, zhruba 200 miliónů korun. Míří do projektů, které mají zvýšit odolnost letiště proti teroristickým útokům, proti zločineckým aktivitám," řekl Chovanec novinářům den po teroristických útocích v Bruselu, které si vyžádaly na 30 životů.

Na projektu, který je podle ministra nyní v první třetině, se budou podílet i specialisté z Izraele, kteří do Česka dorazí v příštích týdnech. Jeho výsledkem má být podle Chovance detekční systém 21. století, který si poradí i s identifikací obličejů.

Součástí opatření, na nichž se už loni dohodli zástupci Českého Aeroholdingu, policie, Bezpečnostní informační služby a Celní správy, je i střelnice, ve které se bude letištní ostraha cvičit na zákrok přímo v letištním terminálu.

Do bezpečnostních úprav mají být integrovány i další prvky, jako je systém kontroly oprávněnosti vstupů osob do vyhrazených prostor letiště, detekce radioaktivních materiálů a kontrola podezřelých předmětů.

Reklama

Výběr článků

Načítám