Hlavní obsah

Chovanec si upevnil pozici, zní v ČSSD

Právo, Karolina Brožová

Tandem ministra vnitra Milana Chovance a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vládní krize upevnila, míní sociální demokraté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Výpad proti šéfovi ANO Andreji Babišovi je ve straně vnímán jako nutný. Pokud by Chovanec couvl a reorganizaci policie nepodepsal, mohli se prý rovnou soc. dem. ministři z vlády pakovat. Chovancovo jasné vymezení proti Babišovi a jeho požadavkům někteří politici v kuloárech vnímají jako výpad proti Sobotkovi.

Domnívají se, že Chovanec tím chtěl dovnitř strany vzkázat, že je silnější než premiér a byl by lepším předsedou strany.

„Chrání krále“

Lidé z blízkého okolí špiček ČSSD to však vylučují jako nesmysl. „Tyhle zprávy, že chce Chovanec sesadit Sobotku, intenzívně šíří babišovci. Ministr to ale ani nechce a objektivně na takovou pozici nemá povahu,“ řekl Právu zdroj z okolí premiéra.

„Chovanec byl se Sobotkou domluvený. Premiér při odletu do Číny věděl, že ministr reorganizaci policie podepíše,“ dodal.

Dovnitř soc. dem. je to velmi silný vzkaz, že se upevnil vztah Sobotky a Chovance
Martin Netolický, hejtman

Podle průzkumů veřejného mínění, které si podle informací Práva nechala ČSSD vypracovat pro vlastní potřeby, voliči neradi vidí konflikty mezi premiérem a vicepremiérem Babišem. Oběma po nich prý klesá důvěra.

Sobotka se jich tak chce co nejvíce vyvarovat a rád to přenechá Chovancovi. Ten zase prý jako statutární místopředseda soc. dem. ví, že v politice, stejně jako na šachovnici, je potřeba chránit „krále“.

„Chovanec se zachoval tak, jak musel, pokud Sobotka chtěl být dál premiér a ta strana chtěla být dál největší vládní stranou a uchovat si důstojnost,“ řekl Právu zdroj.

V ČSSD byl hlad umravnit Babiše

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) takový pohled podpořil. „Podle mého názoru to velmi upevnilo vztah Milana Chovance a předsedy vlády. Byla to reakce adekvátní. Pokud má policie fungovat nezávisle, tak má vycházet z toho, co navrhují její úrovně řízení. Nemá se do toho vstupovat politicky,“ řekl Právu.

„Dovnitř soc. dem. je to velmi silný vzkaz, že ve straně neexistuje žádné pravé a levé křídlo, že se upevnil vztah Sobotky a Chovance,“ dodal Netolický.

Podobně vnímá vývoj událostí další vlivný politik, který si nepřál být jmenován. „Nikdo jsme nevěřili, že to Chovanec podepíše, když Sobotka odlétal do Číny. Ale byli jsme za to rádi,“ uvedl.

„Co se Milana týče, jemu tohle jednoznačně posílilo pozici. Stal se člověkem, který se dokáže postavit Babišovi. A po tom partaj volala, byl po tom hlad,“ doplnil tento soc. dem. politik.

Chovancova pozice uvnitř strany přitom není vůbec jednoduchá. Stále se musí vypořádávat s cejchem lánského pučisty. Skalní sobotkovci se obávají, že může předsedu strany znovu zradit, odpůrci Sobotky zase Chovancovi vyčítají, že prozradil konání lánské schůzky.

Ve vzájemném ostřelování se s Babišem však bude muset soc. dem. pečlivě vyvažovat, aby se to neobrátilo proti ní. Podle květnového průzkumu STEM totiž Babiše vnímá pozitivně 61 procent voličů ČSSD.

Reklama

Související články

Tuhému i Chovancovi věřím, prohlásil Sobotka

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i policejní prezident Tomáš Tuhý mají moji důvěru, řekl novinářům při návštěvě Číny premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Po...

Výběr článků

Načítám