Hlavní obsah

Chovanec jmenoval policejním prezidentem Tomáše Tuhého

– Praha • Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v nedělních otázkách Václava Moravce potvrdil, že už v sobotu jmenoval novým policejním prezidentem Tomáše Tuhého. Upřednostnila ho komise odborníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Článek

Na otázku, zda to nebylo příliš rychle, ministr uvedl, že komise rozhodla jednomyslně. „Pan Tuhý dostal sedm hlasů ze sedmi.“

Chovanec uvedl, že Tuhý sice nepřinesl žádnou překvapivou koncepci, ale že pečlivě analyzoval situaci a popsal potřebné změny. Zdůraznil, že cílem je policii přiblížit západním sborům.

Tuhý v projektu zdůraznil pět klíčových bodů práce policie - extremismus, zvládání mimořádných situací, jako jsou fotbalové násilí, řešení informační a drogové kriminality a bezpečnost silničního provozu. Drobná kriminalita je v projektu též zmíněna, ale ne mezi pěti hlavními okruhy.

Vyšší platy

Křeslo policejního šéfa bylo volné od března, kdy Chovanec potvrdil platnost odvolání Martina Červíčka. Tuhý byl od té doby dočasně pověřen vykonáváním této funkce.

Tuhého protikandidátem byl náměstek Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušan Brunclík.

Ministr vnitra už předem avizoval, že se doporučením odborníků bude řídit. [celá zpráva]

Ministr také podle ČTK řekl, že kromě 900 miliónů navíc na investice chce pro policii v příštím roce získat i o 1,8 miliardy korun víc na platy. Uvedl, že jde o kompenzaci toho, oč od roku 2010 policejní mzdy znehodnotila inflace. Potvrdil, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) naopak navrhl seškrtat rozpočet resortu o tři miliardy, ale to je prý jen "první výkop" a vnitro se tomu bude intenzivně bránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám