Hlavní obsah

Chovanec by ČSSD stočil ostře doleva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřadující šéf soc. dem. Milan Chovanec, který kandiduje na předsedu, se chystá v případě zvolení zakormidlovat „ostře doleva“. Napsal to v dopise straníkům týden před přelomovým sjezdem.

Foto: Novinky

Milan Chovanec

Článek

„Jsem přesvědčen o tom, že je třeba otočit kormidlem sociální demokracie ostře doleva. Vznikli jsme jako levicová strana a náš největší úspěch jsme zažívali, když jsme se nebáli prosazovat levicové principy,“ uvedl Chovanec.

„Naopak, je třeba si přiznat, že v politickém středu pro nás není dostatečný prostor. Ten dnes vyplňují nejen populisté, ale i různé nové politické subjekty, které jsou dnes atraktivnější než ČSSD. Jako předseda ČSSD budu chtít, abychom přestali ideově bloudit a vrátili se ke svým programovým kořenům,“ podotkl Chovanec.

„I proto budu usilovat, abychom měli dobrý vztah s prezidentem republiky, jehož vnímám jako bytostně levicového politika. A pokud hovořím o dobrých vztazích, pak tím myslím vyvážené vztahy postavené na vzájemném respektu,“ vzkázal Chovanec straníkům. Napsal, že jeho původní ambicí bylo stranu dovést ke sjezdu a ekonomicky a organizačně ji stabilizovat. „Zároveň jsem doufal, že se objeví silná, rozhodná a sjednocující osobnost, která bude schopna ČSSD změnit a vést. Bohužel, nikdo takový se neobjevil,“ podotkl.

U žádného z protikandidátů prý nevidí dostatek životních zkušeností či manažerský talent. „Nevěřím na hladké a prázdné fráze o sjednocení. Nevěřím, že nás spasí, když za každou cenu vstoupíme do vlády a pár našich lidí dostane auta s řidičem. To je málo!“ napsal Chovanec.

Chovanec netouží být ve vládě 

„Nemám ambici osobně zasednout v příští vládě. Jsem přesvědčen, že nový předseda ČSSD má sedět v Lidovém domě a pracovat na tom, aby se do ČSSD vrátil zpět život,“ uvedl.

Připomněl požadavky, kterými podmínil spolupráci s ANO, které se týkají resortů či toho, aby ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba. „Můžeme si dovolit podporovat jen takovou vládu, jež bude v souladu s našimi principy a za kterou se nebudeme stydět. Jinak je lepší být v opozici!“ dodal.

Chovanec vyzval, aby se ČSSD stala stranou jistot, ne dávek. „Formulujme jednoduchá programová témata. Podpora rodin s dětmi, jistota bezpečné země a jasné směřování země jako součásti EU a NATO. A jistota důchodů a bezplatné zdravotní péče,“ vyzval. „Ekonomický růst není nekonečný. Je třeba věnovat hlavní pozornost rodinám s dětmi. Aby měly kde bydlet, aby měly dobrou práci a aby bylo dobré vzdělání. To musí být cílem moderního státu!“ vybídl.

Reklama

Související články

Chovanec: Uspět s Babišem je utopie

Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec, který usiluje o post předsedy ČSSD, je přesvědčen, že šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš svými slovy...

Výběr článků

Načítám