Hlavní obsah

Chladné počasí bude Evropu trápit až do června, varuje německý meteorolog

V minulých letech patřil duben se svým počasím a vysokými teplotami v podstatě k letním měsícům. Letos přišel šok v podobě proudění arktického vzduchu, který do střední Evropy vrátil chladné počasí. V některých regionech je momentálně chladněji, než bylo během letošní zimy. Na žádné zlepšení se ovšem nemáme těšit. Nízké teploty budou panovat až do června, tvrdí německý meteorolog Dominik Jung na serveru deníku Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V uplynulých letech jsme byli zvyklí, že se duben, často už i březen, staly ranými letními měsíci. Letošní rok nás vyvedl z omylu,“ uvedl Jung, který působí jako expert na meteorologii a klimatologii v rámci portálu wetter.net v německém Wiesbadenu. Nezvyklá je podle něj délka arktického proudění.

To, že v Evropě je v současné době chladněji než v některých zimních měsících potvrzuje také meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. „Za proudění arktického vzduchu do Evropy může rozložení tlakových útvarů nad Skandinávií,“ vysvětlila.

Jung ale tvrdí, že se ráz počasí nezmění ani na začátku května. Z předpovědních modelů sice vyplývá, že se bude od konce tohoto týdne lehce oteplovat, ale teploty budou stále podprůměrné. „Pokud se vyšplhají k 17 stupňům, budeme rádi,” řekl.

Ve druhé polovině května by se měl podle jeho propočtů dostat do Evropy další arktický vzduch a chladné počasí by mělo přetrvat až do začátku června.

Předpovědi na tak dlouho jsou nejisté, varuje Honsová

Prognóza na letní měsíce je zatím velmi nejistá. Klimatologické modely americké meteorologické služby NOAA se podle Honsové prozatím přiklání k teplotně průměrnému létu bez dnů s teplotami, které šplhají ke 40 stupňům.

„Váha, respektive 'úspěšnost' této předpovědi se ale pohybuje kolem 65 procent,” zdůraznila Honsová.

Anketa

Věříte dlouhodobým předpovědím počasí?
Ano
5 %
Ne
95 %
Celkem hlasovalo 4260 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám