Hlavní obsah

Chládek chce kvůli incidentu ve Žďáru zřídit fond na hlídače u škol

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministr školství Marcel Chládek už má v ruce výstup z prověrky jednotlivých škol v České republice, kterou zadal po tragické události ve Žďáru nad Sázavou z minulého měsíce. Drtivá většina vzdělávacích zařízení je podle něj dobře zabezpečená, pro zbylé chce ale zřídit zvláštní fond, z nějž by školy platily například hlídače.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

„Přestože drtivá většina škol je dobře zabezpečená, tak ještě u některých máme problém s tím, že nejsou zcela dobře vybaveny, aby mohly toto zabezpečení pro naše děti udělat,“ oznámil Chládek v pondělí novinářům.

Navrhne proto zřídit fond, který by pomohl školám odstranit nedostatky, co se týče zabezpečení. „Netýká se to jen záležitostí technického charakteru, ale například i finančních prostředků na osoby, které by ráno hlídaly u vchodu,“ prohlásil.

Ve fondu by podle něj měly být řádově jednotky miliónů korun. Školy by se mohly přihlásit o příspěvek, který by jim umožnil zajistit lepší zabezpečení.

Kurzy pro žáky i učitele

„V některých školách chybí lepší technické vybavení a v některých i možnost kombinace s fyzickou osobou, tzn. s pedagogickým či nepedagogickým dozorem,“ doplnil Chládek.

Zároveň doporučí, aby na školách probíhaly kurzy pro děti i pedagogy, jak se chovat v krizových situacích.

S výsledky prověrky je ministr spokojený. „Mohu říci, že drtivá většina škol je velmi dobře zabezpečená. Pokud se budou dodržovat jednotlivá zabezpečení, tak by nemělo dojít k nějakému vstupu cizí osoby do našich škol,“ prohlásil.

Vládu seznámí s výsledky do dvou týdnů, už nyní je ale prý předal ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám