Hlavní obsah

Chebsko opět zasáhlo zemětřesení, mohlo přesáhnout i čtyři stupně

Právo, Novinky, ČTK, pno, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Karlovarský kraj v úterý kolem půl desáté dopoledne opět zasáhlo zemětřesení. Pravděpodobné epicentrum bylo opět u Nového Kostela na Chebsku. Podle všeho jde o dosud vůbec nejsilnější otřesy, které možná přesáhnou čtvrtý stupeň Richterovy škály.

Článek

„Byl obdobný, jako ten zhruba před čtrnácti dny,“ řekl Právu Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Jeho tehdejší síla byla 4,1 stupně. Zemětřesení, jehož epicentrum opět leží severně od Chebu v okolí Nového Kostela, zaznamenali i lidé stovky kilometrů daleko.

„Bylo cítit v Kladně i Praze,“poznamenal Zedník. „Třikrát to zahučelo a zachvěly se skříně,“ hlásil Právu například jeden z obyvatel Kraslic na Sokolovsku. „Určitě to bylo minimálně silném jako před dvěma týdny,“ doplnil muž. Obdobné situace popisovali lidé i z dalších míst.

„Například v Aši údajně padaly i věci ze skříní,“ doplnil Zedník. Někteří naopak tvrdí, že otřesy praktiky necítili.

„Zhoupnul se lustr, to ano, ale nebylo to tak zlé,“ uvedl pro Právo Karel Ješta z Chebu. Přesná síla úterního zemětřesení bude známa zřejmě později. Seismologové totiž prvotní údaje přístrojů zpřesňují.

Naposledy se země na západě Čech otřásla 21.října. Po několikadenní odmlce se lidem na Chebsku opět zachvěla země pod nohama. V úterý po čtvrté hodině ranní ráno přístroje zaznamenaly zemětřesení o síle 3,3 stupně Richterovy škály.

Na Chebsku podle podle odborníků nemají otřesy větší potenciál než pět stupňů Richtera. Obdobný zemětřesný roj zasáhl Chebsko na přelomu let 1985 a 1986 trval zhruba několik měsíců. Seizmologové tehdy zaznamenali otřes o síle 4,6 Richterovy stupnice, kdy popraskalo několik domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám