Hlavní obsah

ČEZ výrazně zdraží novým klientům

Ceny elektřiny pro nově příchozí zákazníky a také ty, kterým končí fixace, u ČEZ výrazně rostou. Například u smlouvy na dobu neurčitou se od července s nejběžnější sazbou D02d bude za kilowatthodinu (kWh) platit 9,96 Kč, přitom podle ceníku z konce loňského roku to bylo 5,92 Kč.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Ještě větší nárůst je u sazby D57d, kterou využívají lidé s elektrickým topením. Jedna kWh v nízkém tarifu nově vyjde na 8,79 Kč, když od konce loňského roku to bylo 3,78 Kč. Cena tedy naroste více než dvojnásobně. Nové produkty s fixovanou cenou už podražily od poloviny května, a tak se například při zafixování ceny na rok bude u sazby D02d platit za kWh 10,59 Kč a u sazby D57d v nízkém tarifu 9,18 Kč.

Lidem bez fixace se ceny nemění

Mluvčí ČEZ Roman Gazdík zdůraznil, že tyto změny se netýkají stávajících zákazníků, kteří mají u firmy smlouvu na dobu neurčitou. „Neměníme a v dohledné době neplánujeme změny u základního ceníku na dobu neurčitou pro stálé zákazníky, kde je většina našich klientů,“ řekl včera Právu. Doplnil, že ceny se měnit nebudou ani pro ty, kteří mají u firmy v současné době fixaci.

Zdražení se tak dotkne těch, kteří k firmě přijdou od konkurence. „Jde o ceníky pro zákazníky, kteří přicházejí a chtějí si teď zajistit fixovanou smlouvu na dobu určitou. Pro tyto zákazníky musíme nakoupit elektřinu dopředu za stávající aktuální ceny,“ dodal.

ČEZ by se mohl rozdělit na dvě firmy, připustil Fiala

Ekonomika

Zvýšení cen pocítí také ti, kterým skončí fixace, což bude podle Gazdíka do ledna 2023 asi pět procent zákazníků ČEZ.

„Pro 95 procent našich stálých zákazníků to neznamená vůbec nic. Buď mají produkt na dobu neurčitou, nebo mají aktivní a probíhající fixaci, která jim končí v příštím nebo přespříštím roce. Jen zhruba pěti procentům našich zákazníků končí fixace ve druhé polovině letošního roku, a v případě, že se rozhodnou fixaci u ČEZ prodloužit, budou pro ně platit nové ceníky,“ upřesnil mluvčí. Noví zákazníci si mohou u ČEZ vybrat smlouvu na dobu neurčitou nebo jedno- až tříletý fix.

Omezená nabídka produktů

U PRE je v nabídce pro nově příchozí produkt PRE Proud Basic, u nějž nyní vyjde kWh v sazbě D02d na 7,08 Kč a v D57d na 5,35 Kč. „Ceny jsme letos měnili jen jednou, od dubna. Další navýšení teď neplánujeme, ale vyloučit jej vzhledem k situaci na trhu nemůžeme,“ řekl včera Právu mluvčí PRE Karel Hanzelka. Fixované produkty nyní firma novým zákazníkům nenabízí.

E.ON v současnosti novým klientům nabízí dvouletý fix Komplet elektřina PRO, kde kWh u sazby D02d vyjde na 7,89 Kč a u D57d na 6,21 Kč. Změny cen u dodavatelů se týkají silové složky a na celkových fakturách se podílejí asi polovinou. Druhou část tvoří regulované položky, jako je distribuce, příspěvek na obnovitelné zdroje a podobně. Tuto část ceny stanoví vždy s platností na jeden rok Energetický regulační úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám