Hlavní obsah

Čeští vojáci v Afghánistánu zůstanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Situace v Afghánistánu neumožňuje odchod spojeneckých vojsk ze země. Česká republika je ve spojenecké misi připravena i nadále působit. Shodli se na tom ústavní činitelé na úterním jednání k zahraniční politice na Pražském hradě.

Foto: Ovčáček Twitter/Jiří, ČTK

Zleva ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministr vnitra Jan Hamáček předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a ministr obrany Lubomír Metnar.

Článek

Jedním z hlavních témat setkání byla nová americká administrativa. "Výsledek nedávných prezidentských a kongresových voleb a nástup nové administrativy prezidenta USA Bidena jsou další příležitostí k prohloubení transatlantických vztahů na úrovni bilaterální, ve spolupráci v rámci Severoatlantické aliance či na úrovni vztahů Evropská unie-USA," uvedli ústavní činitelé.

Obnovený důraz nové americké administrativy na spolupráci se spojenci považují za šanci na povýšení vztahů mezi EU a USA.

Jsme zpět na mezinárodní scéně, ohlásily americké špičky

Amerika

Vyjádřili také naději, že na pozitivní rozvoj obchodních vztahů mezi Evropou a Spojenými státy. "ČR podporuje, aby EU společně s USA posílila svoji odolnost, energetickou bezpečnost, kybernetickou bezpečnost, boj proti hybridním hrozbám včetně dezinformací, schopnost odolávat ekonomickému nátlaku a útokům na kritickou infrastrukturu, zintenzivnila úsilí v boji proti překážkám volného obchodu a nekalým obchodním praktikám a zajistila, abychom si udrželi technologický náskok," uvedli.

NATO se zatím nestáhne z Afghánistánu a zvýší počet vojáků v Iráku

Blízký a Střední východ

Nejvyšší ústavní činitelé se zabývali i Afghánistánem. Bezpečnostní situace v zemi je podle nich neuspokojivá a mírová jednání mezi afghánskou vládou a povstalci z Tálibánu stagnují. Shodli se proto, že taková situace neumožňuje odchod spojenců ze země. Podle ústavních činitelů nejsou splněny podmínky, aby byla spojenecká mise ukončena. Česká republika je proto připravena v ní i nadále působit. Shodli se, že se Afghánistán nesmí stát základnou mezinárodního terorismu využívanou pro útoky proti západním zemím.

Status Palestiny se nemění

Tématem byly i vztahy s Izraelem. Politici přivítali rozhodnutí ministra zahraničí o zřízení jeruzalémské úřadovny českého velvyslanectví v Tel Avivu. Mluvili i o nedávném rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu, jehož senát umožnil, že ICC může soudit případné válečné zločiny spáchané na palestinských územích.

Česko již dříve soudu sdělilo, že Palestina zatím nesplnila všechna kritéria státnosti podle mezinárodního práva, a proto na ni není možné použít jurisdikci ICC. "NÚČ litují, že nezávislý soud, jejž ČR trvale podporuje, se s touto pozicí neztotožnil, a znovu zdůraznili názor ČR, že rozhodnutí soudu nijak nemění stávající status Palestiny podle mezinárodního práva," uvedli.

Mezinárodní trestní soud může stíhat válečné zločiny v Palestině, Izraeli se to nelíbí

Blízký a Střední východ

Anketa

Souhlasíte s přítomností AČR v Afghánistánu?
Ano
19,1 %
Ne
78,5 %
Je mi to jedno
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 460 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám