Hlavní obsah

Čeští turisté mohou hledat pomoc na ambasádách států EU

BRUSEL

Čeští turisté se mohou v případě, že se dostanou do potíží na své zahraniční cestě, obrátit na ambasádu kteréhokoliv státu Evropské unie. Tedy v případě, že Česko v zemi, kterou turisté navštíví, nemá žádné zastoupení.

Článek

Podle Evropské komise mají turisté z EU nárok na konzulární ochranu na všech ambasádách a zastoupeních členských států, občané však o této možnosti nejsou dostatečně informováni.

Povědomí o tom, že se mohou v zahraničí kdykoliv obrátit na zastoupení kteréhokoliv členského státu unie, má přitom podle posledního průzkumu jen 23 procent obyvatel EU. Obyvatelé EU však tuto možnost mají od roku 1995.

Nedostatečná informovanost obyvatel unie se podle Bruselu plně projevila při zmatcích, které nastaly například při úderu pustošivé vlny tsunami v jihovýchodní Asii v roce 2004 nebo při vypuknutí ozbrojeného konfliktu mezi Izraelem a Libanonem v loňském roce.

Ferrero-Waldnerová: Musíme zlepšit ochranu našich občanů

"Musíme zlepšit spolupráci s členskými státy unie, aby zlepšily ochranu našich občanů," uvedla eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Podle ní ročně konzulární ochranu vyhledá několik tisícovek Evropanů, zejména v případě dopravních nehod či kvůli ztrátě dokladů.

Podle Eurostatu zhruba desetina obyvatel zemí EU cestuje do států, kde jejich domovská země nemá zastoupení. V současnosti ale existují pouze tři země mimo Evropskou unii, kde má zastoupení všech 27 členských států EU. Jde o Spojené státy, Rusko a Čínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám