Hlavní obsah

Čeští politici se podle Bruselu vměšují do státní správy, ta pak nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští politici se snaží ovládat státní správu a ta proto nefunguje tak, jak by měla. Uvedla to Evropská komise v dokumentu, který má k dispozici Český rozhlas. Brusel kritizuje především obvyklou praxi, kdy nová vláda po volbách nahradí velké počty úředníků svými lidmi. Česko prý kvůli tomu přichází o miliardy dotací z evropských fondů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dokument obsahuje vedle stížností také doporučení, jak peníze z evropských fondů lépe využívat. Brusel upozorňuje, že kvůli vlivu politiků na státní správu a neustálým změnám vydrží na úřadech jen málokdy kvalitní lidé, kteří by složité čerpání z evropských fondů zvládli.

"Když tyto lidi vyměníte, musíte pak začít úplně od nuly," řekl Českému rozhlasu eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn.

Podle Evropské komise čeští politici neustálými výměnami úředníků poškozují hospodářský růst i konkurenceschopnost. "Je potřeba více stability, není dobré zbavovat se úředníků, kteří mají znalosti a zkušenosti," dodal Hahn.

Kvůli chybám a podvodům v čerpání dotací letos Brusel přísun peněz do České republiky na několik měsíců pozastavil. Podle Hahna si vláda teprve poté uvědomila, že může přijít o desítky miliard korun, a začala pracovat na nápravě. "Se změnami jsme zatím spokojeni. Vláda dělá to, o co jsme ji požádali. Ale samozřejmě teprve v příštích měsících vyhodnotíme, jestli to vše také funguje v praxi," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám