Hlavní obsah

Čeští politici odsoudili terorismus, Zeman kondoloval Van der Bellenovi

Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman v úterý kondoloval rakouskému protějšku Alexandru Van der Bellenovi v souvislosti s teroristickým útokem ve Vídni. Rakousku vyjádřil podporu v boji proti terorismu, antisemitismu, nenávisti a násilí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

„Se znepokojením a úzkostí sleduji trend rostoucího násilí a nenávisti po celé Evropě, stejně jako bující antisemitismus. Naší povinností je se strachu a nenávisti postavit a nemlčet. Dovolte mi, abych Vás ujistil, že v boji proti terorismu, antisemitismu, nenávisti a násilí stojíme, a vždy stát budeme, pevně při Vás,“ napsal český prezident v kondolenci, v níž rovněž vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Již v pondělí večer vyjádřil solidaritu s Rakušany premiér Andrej Babiš (ANO).

Vypadněte, křičela policie. Mysleli jsme, že jsou to petardy, líčí svědci z Vídně

Evropa

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) připomněl, že v posledních dnech nejde o první podobný útok. „Události v Nice a ve Vídni jsou útokem na samotné základy evropské civilizace. Myslím na oběti, nesmíme přihlížet. Proti terorismu se musíme tvrdě postavit, musíme bojovat a trvale hájit svoji svobodu a hodnoty. Jinak je ztratíme,“ upozornil.

Šéf ODS Petr Fiala konstatoval, že s terorismem se nelze smířit. „Musíme ochránit občany a všemi prostředky bránit tomuto brutálnímu a odpornému násilí,“ napsal na Twitteru.

V podobném duchu se vyjádřila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Nenávist, násilí a šíření strachu nemá v Evropě místo,“ uvedla ke kondolenci.

Česká policie po útoku ve Vídni zavedla kontroly na hranicích

Domácí

„Je třeba odstřihnout financování fundamentalistických imámů působících na území jiných států,“ napsal v reakci na teroristické útoky předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan připomněl, že krize má dopady na psychiku lidí a vytváří ideální podmínky pro další rozdmýchávání nenávisti. „Nedejme se. Terorismus trestejme, ale hlavně dělejme vše pro to, aby v evropské společnosti neměly žádné extremistické síly své místo,“ napsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám