Hlavní obsah

Čeští muži problémy s plodností nemají, situace se navíc zlepšuje, zjistili vědci

– Praha

Plodnost českých mužů se nezhoršuje, ale díky zdravějšímu životnímu stylu se dokonce začíná mírně zlepšovat. S odkazem na výsledky letošního výzkumu to v úterý uvedl přednosta Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice Michal Pohanka.

Foto: Profimedia.cz

Špatný spermiogram má do deseti procent mužů (ilustrační foto)

Článek

Spodní norma Světové zdravotnické organizace pro plodnost mužů je 15 miliónů spermií v mililitru ejakulátu, koncentrace spermií u českých mužů, kteří byli letos vyšetřeni, činila 61 miliónů. Průměrný věk vyšetřených mužů byl 34,7 roku.

Výzkum v roce 1980 ukazoval průměrnou koncentraci spermií 40 miliónů, v posledních 15 letech to bylo 15 miliónů. Výsledky ale byly posuzovány podle rozdílných kritérií.

„Dramatický úbytek plodných mužů je mýtus. Dříve postrádala vyšetření na spermiogram standard a srovnatelnost, a proto mohly výsledky působit tak, že mužská plodnost klesá,“ vysvětlil přednosta.

„Naše klinické zkušenosti nesvědčí pro pokles koncentrace spermií v ejakulátu zdravých mladých mužů vyšetřovaných v souvislosti s neplodností. Také náš výzkum hypotézu o mužské neplodnosti v postupu let nepotvrdil," doplnil sexuolog Jaroslav Zvěřina.

Vyšetřen je větší vzorek populace

K odlišnému hodnocení výsledků přispělo podle obou odborníků to, že dříve se vyšetřovali muži z neplodných párů až poté, co se u ženy potvrdila neschopnost otěhotnět. Nyní jsou muži z neplodných párů vyšetřováni jako první. To přivedlo do vyšetřovaných skupin více mužů, kteří netrpí žádnou poruchou plodnosti. Tito muži jsou mnohem blíže obecné populaci a jejich výsledky dávají lepší přehled o skutečném stavu mužské plodnosti.

Vyšetřit jako prvního muže je podle Pohanky efektivnější, je to snazší a výsledky jsou hned. Zdravotní pojišťovny test hradí. Pokud by muž chtěl ale zachovat anonymitu, zaplatí si spermiogram sám a vyjde ho na tisícovku.

Pohanka doporučil, aby si spermiogram dali udělat všichni mladí muži – dostanou jednoznačnou informaci, zda jsou v pořádku. Špatný spermiogram má do deseti procent mužů, ale ani pak nic není ztraceno. Moderní reprodukční medicína má metody, jak valné většině mužů pomoci k vlastnímu potomkovi.

V dlouhodobém výzkumu českých sexuologů bylo vyšetřeno 5000 mužů, letošní šetření na tyto výsledky navázalo. Vyšetřeno bylo 200 mužů z Prahy a Středočeského kraje a tendence ke zlepšování se potvrdila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám