Hlavní obsah

Český záchranář natočil unikátní záběry při vyzdvižení vrtulníkem

Novinky, her
Liberec

Záchranáři z Liberce ve spolupráci s leteckou záchrankou Horské služby tento týden nacvičovali nebezpečnou akci v extrémně obtížném terénu jizerských hor. Vše pro případ toho, že by vrtulník nemohl u zraněného přistát a záchranáři tak byli připraveni na cokoliv. Celou akci komplikoval silný vítr.

Akce letecké záchranné služby očima záchranářeVideo: Emanuel Bořánek, Novinky

 
Článek

Tento rok je to 15 let, co speciální skupina leteckých záchranářů z Liberce funguje. Cvičení tohoto typu se provádějí každý rok, záchranáři musí být připravení na jakýkoliv náročný zásah z podvěsu vrtulníku.

Během výcviku si záchranáři vyzkoušeli záchranu a převoz horolezce ze skály nebo také vystoupení z vrtulníku na strmou sjezdovku k ošetření pacienta a přípravu na následný let v podvěsu. „Tento nácvik se provádí proto, aby se záchranáři co nejrychleji dostali k pacientovi v místech, kde vrtulník nemůže přistát,“ řekl Stanislav Mackovík, ředitel krajské záchranky.

V celé skupině speciálních činností je devět školených záchranářů, kteří díky tvrdému a náročnému výcviku jako je tento, jsou připraveni na jakýkoliv zásah v terénu.

Výcvik letecké záchranné služby Liberec

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám