Hlavní obsah

Český speciál se vrací z Kábulu s 87 lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český armádní speciál, který z Afghánistánu evakuuje další osoby, odletěl z kábulského letiště. Uvedl to ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Na palubě je 87 pasažérů. Je mezi nimi 16 Čechů, dva Poláci a další jsou afghánští spolupracovníci s rodinami. Další stroj podle Metnara poletí v okamžiku, kdy to bezpečnostní situace dovolí.

Foto: ČR Armáda / Twitter, ČTK

Přílet prvního evakuačního stroje do ČR.

Článek

„Další Airbus z Kábulu je v bezpečí ve vzduchu. Kromě vojáků a velvyslance vezeme také další spolupracovníky, kteří nám v Afghánistánu pomáhali, i s jejich rodinami,” uvedl ministr na Twitteru. Na palubě jsou i malé děti.

"Naši vojáci zasluhují úctu a poděkování. Šli za hranici svých možností, aby na palubu speciálu dostali co nejvíce lidí," doplnil Metnar.

Podle vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou mezi evakuovanými dva Poláci, protože v letadle bylo místo. Premiér to uvedl v Rádiu Z.

Armáda potvrdila, že pro evakuované Afghánce zajišťuje ubytování a potřebný servis. Po desetidenní karanténě se bude řešit jejich další budoucnost.

Podle Babiše je možné, že zvolí cestu za rodinami, které mají ve Francii či jinde v Evropě. Afghánci podle premiéra získají víza a během karantény budou také očkováni. Všichni budou po první dny ubytováni na jednom místě.

Všichni lidé vybraní k evakuaci jsou podle Davidové zdravotně v pořádku a nejsou zraněni.

Druhý evakuační stroj české armády se do Kábulu po pondělním mezipřistání v Baku dostal v úterý dopoledne. Evakuací a situací v zemi se dopoledne zabýval krizový štáb ministerstva zahraničí, ten opět zasedne odpoledne v 15:00.

Američané se dohodli s Tálibánem. Evakuaci lidí z Kábulu bránit nebude

Svět

„Naším společným úsilím je dostat všechny určené osoby na palubu speciálu,” řekla před odletem Davidová. Podrobnosti podle ní není možné nyní zveřejňovat. Potvrdila, že na palubě by měl být i velvyslanec Jiří Baloun, který řídil evakuaci na místě.

První evakuační speciál již v pondělí dopravil do Prahy 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami.

Pokračování evakuační mise potvrdil již dříve ministr Metnar (za ANO). „Pokračujeme v leteckém mostu do Kábulu. Chceme evakuovat co nejvíc Afghánců, kteří nám pomáhali,” uvedl ministr ráno na Twitteru. Odpoledne na dotaz jednoho z uživatelů Twitteru doplnil, že další stroj poletí v okamžiku, kdy to bezpečnostní situace dovolí.

Podle informací ČTK byla situace na kábulském letišti extrémně složitá a nepřehledná, na místě již působí i zástupci Tálibánu.

Za každým člověkem, kterého se českým úřadům podaří dostat na palubu speciálu, je podle dobře informovaného zdroje ohromné úsilí českých diplomatů nebo vojáků.

Zoufalý útěk z Kábulu. V letadle pro 134 vojáků se tísnilo 640 lidí

Blízký a Střední východ

Česká republika, stejně jako další členské země protitálibánské koalice, se z Kábulu snaží evakuovat své zaměstnance i místní spolupracovníky. Svou snahu zrychlily poté, co se Tálibán zmocnil i samotného Kábulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám