Hlavní obsah

Český průlom: kloktací test je přesný, laciný a jednoduchý

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kloktací testy by mohly stát zhruba 130 korun a citlivost je srovnatelná se stěrem z nosohltanu, řekl Právu ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marián Hajdúch, jehož tým takové testy nedávno vyvinul.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Odběrová sada kloktacího testu

Článek

Před pár dny jste představili zcela nové testy Gargtest, které používají metodu kloktáním. Jsou již dostupné?

Naše testy jsou k dispozici od čtvrtka, zatím jsme připraveni pro velkoodběratele, distribuční kanály hledáme. V tuto chvíli můžeme dodat zhruba 50 tisíc testovacích souprav.

Budou se například prodávat v lékárnách? A za kolik?

Je to jedna z cest, o kterých jednáme. Jeden test vyjde zhruba na 130 korun.

Na jakém principu fungují?

Velmi jednoduše. Testovaná osoba vykloktá 10 mililitrů pitné vody, vyplivne do kelímku, ve kterém je stabilizační prášek, uloží do obalu a ten odevzdá na odběrném místě. Vzorek se pak zpracovává v laboratoři standardní PCR metodou, funguje na to i LAMP technologie. Antigenní testy jsme ještě nezkoušeli, ale je to v jednání.

Rychlotest z Olomouce dostal razítko. Ideální pro divadla i sportovní akce

Koronavirus

Rozdíl mezi standardním odběrem z nosohltanu je především v tom, že tento odběr je příjemnější?

Nesrovnatelně příjemnější. Ale hlavně si ten odběr může člověk provést sám, což je důležité.

Proč se v Česku už dávno netestuje ze slin? Mluví se o tom od léta.

Testy ze slin nevycházejí dobře, přál bych si, aby ano. Z mezinárodních studií vychází citlivost odběru ze slin o 10 až 20 procent menší než při stěru z nosohltanu. Sliny se navíc musí odebírat z kořene jazyka a není to tak jednoduché, potřebujete zdravotnický personál.

Co je ale třeba říct, že stále je přesnost při odběru ze slin nesrovnatelně vyšší než u antigenních testů. Ty jsou skvělé u příznakových jedinců, ale jinak je jejich citlivost 50 až 60 procent.

Vaše testy také používají sliny?

Není to test ze slin, ačkoliv sliny obsahuje. Určitě jste si už někdy vykloktal, tak víte, že při zaklonění hlavy se voda dostane až na zadní stranu hltanu, tedy do míst, kam se dostane i štěteček při stěru z nosohltanu, tedy na místo infekce. Tam se při odběru slin nedostanete.

Učitelé se mohou testovat od 4. prosince

Domácí

Jaká je citlivost testů?

Je srovnatelná se stěrem z nosohltanu. Srovnávací studie ukázala, že odchylka je asi 3 až 3,5 procenta, tedy statisticky bezvýznamná.

Za jak dlouho se člověk dozví výsledek?

To záleží na laboratoři, která vzorek vyšetřuje, náš Gargtest je jen první krok, je to samoodběrová souprava. (Laboratoře pracující s PCR technologií musí oznámit výsledek do 24 hodin – pozn. red.)

Bude váš výrobek uznáván po celém světě?

Certifikace CE IVD, kterou máme, je uznávaná přinejmenším v Evropské unii, ale i v jiných zemích světa. Uvidíme, jak se systém osvědčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám