Hlavní obsah

Český diplomat vypovězený z Běloruska na ministerstvu končí

Novinky, Lenka Hloušková
PRAHA/MINSK

Český diplomat Pavel Křivohlavý vypovězený z Běloruska skončí koncem června ve službách Ministerstva zahraničních věcí (MZV) ČR. Novinkám to ve středu sdělil tamní tiskový odbor. Běloruské úřady mezi tím českou stranu obvinily, že brání v prošetření celé kauzy.

Foto: Jan Pařík

Náchod (na snímku) dokázal jako první porazit Brno

Článek

"Pan Křivohlavý má smlouvu s MZV na dobu určitou, a to do června 2005. Nepočítáme s jejím prodloužením," uvedlo MZV. Případ je z jeho pohledu již uzavřen.

Úřad dále trvá na tom, že diplomat běloruské zákony neporušil. "Záběry skryté kamery spáchání trestného činu neprokazují," pokračovalo české ministerstvo.

Bělorusové: Češi brání vyšetřování

Minsk prostřednictvím agentury Interfax-Západ už v pondělí sdělil, že je schopen přinést další důkazy svědčící proti Křivohlavému. Policisté se ale obávají, že jim česká strana další setkání s ním neumožní a kauza bude bez výsledků uzavřena.

Běloruské ministerstvo zahraničí také nově upřesnilo, z čeho je diplomat konkrétně obviněn. Porušil údajně zákony: "Navádění mladistvých k antisociálnímu chování" a "Nemorální konání spáchané osobou starší osmnácti let vůči jedinci, který nedosáhl osmnácti let".

Policie původně Křivohlavého vinila z "nemravného jednání vůči osobám, které jasně nedosáhly věku 16 let".

"Ačkoli mají naše úřady na diplomata řadu otázek, česká strana s největší pravděpodobností jejich vznesení neumožní. Jednoduše nedovolí vyšetřovatelům, aby se s Křivohlavým znovu setkali," řekl zdroj z běloruského ministerstva Interfax-Západ.

MZV: zpětná žádost nemá smysl

MZV tvrzení Minsku odmítá. Na dotaz, zda zvažuje o tom, že by zbavilo Křivohlavého diplomatické imunity a umožnilo jeho stíhání, odpovědělo: "Zmíněnou žádost ze strany běloruských úřadů neočekáváme. Takový postup by zcela odporoval mezinárodním zvyklostem. Za normálních okolností by totiž tato žádost byla prvním, nikoli posledním krokem běloruské vlády."

"Zpětně žádost o zbavení imunity postrádá smysl. Nejen, že by odhalila snahu běloruského režimu na využití celé kauzy k mediální propagandě, ale především by ukázala neprofesionalitu a nekoordinovanost běloruských mocenských složek," doplnil náš úřad. 

Kauza trvá už téměř dva týdny

Běloruští policisté zadrželi Pavla Křivohlavého ve středu 19. ledna. Předvedli ho na služebnu k údajnému prověření jeho totožnosti. Popuštěn byl ale až za několik hodin.

Minsk za údajné porušení zákonů diplomat vzápětí vyhostil. [celá zpráva] Na to reagovala Praha vypovězením běloruské diplomatky. Vztahy obou zemí se posléze ocitly na bodu mrazu.

V pátek 28. ledna se na internetu objevily videozáznamy, které mají Křivohlavého kompromitovat. Ve svém vysílání je již použila tamní státní televize. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Česko-běloruské vztahy jsou na bodu mrazu

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ČR v pátek odpoledne vypovědělo ze země běloruskou diplomatku. Jde o odvetu na oznámení Minsku o vyhoštění českého...

Výběr článků

Načítám