Hlavní obsah

Česku po vichřici hrozí bílá tma a černý led

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí se vedle polevujícího větru na některých místech Česka objeví i tzv. bílá tma. Jde o velmi nebezpečný jev, při němž se kvůli hustému sněžení a větru sníží viditelnost na nulu. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Intenzivní sněhové přeháňky můžeme čekat zejména v horských oblastech, srážky se však vyskytnou i v polohách do 600 metrů nad mořem. V případě srážek sněhových se dá hovořit až o sněhové bouři, která s sebou přinese nulovou viditelnost. „Jde o extrémně nebezpečný jev zejména pro řidiče. Během několika minut může nasněžit až 6 centimetrů sněhu,“ řekla Honsová.

Řádění vichřice v Česku jsme sledovali ON-LINE:
Vichr má v Česku na svědomí životy, místy řádil víc než orkán Kyrill

V kombinaci s čerstvým větrem, který můžeme v pondělí očekávat, půjde o tzv. bílou tmu, která se podle Honsové objevuje zpravidla v lednu či únoru. Nebezpečné budou rovněž sněhové jazyky.

Honsová zároveň upozornila na další jev, který se objeví v příštích dnech. V souvislosti s nižší teplotou se mohou řidiči na silnicích setkat s tzv. černým ledem, tedy náledím, které vzniká při teplotách kolem nuly a je velmi špatně viditelné. Zpravidla se vyskytuje v polohách nad 600 metrů nad mořem.

Česko o víkendu zasáhl velmi silný vítr, který v nárazech na horách dosahoval rychlosti až 180 kilometrů v hodině. V neděli má postupně slábnout, neustane však, větrný má být i začátek příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám