Hlavní obsah

Československou Miss Roma 2013 je Dominika z Rožňavy

– Hodonín

Československou Miss Roma 2013 se v sobotu v Hodoníně stala devatenáctiletá Dominika Bubenčíková z Rožňavy. Porotu si získala nejen milým vystupováním, ale také temperamentním čardášem. Právě tanec v soutěži patří k velmi důležitým disciplínám, řekl pořadatel soutěže Miroslav Malík. O titul romské Miss se letos ucházelo 110 dívek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Devatenáctiletá Dominika Bubenčíková ze slovenské Rožňavy získala korunku pro Miss Roma 2013.

Článek

Na druhém místě skončila patnáctiletá Michaela Horváthová z Ostravy, a na třetím rovněž patnáctiletá Marie Balogová z Brna. O korunku se v hodonínském kulturním domě ucházelo před stovkami diváků dvanáct finalistek.

"Cílem není dostat dívky na mola nebo udělat z nich modelky. Vítězky nezískávají lukrativní smlouvy. Volba Miss je jednou z forem, jak si udržujeme naše tradice. Navíc soutěž by měla dodat sebevědomí nejen účastnicím, ale i dalším dívkám," uvedl Malík.

Finálovému večeru předcházelo týdenní soustředění finalistek v Radějově na Hodonínsku. Šest jich bylo z ČR a šest ze Slovenska. Zdokonalovaly si nejen komunikační schopnosti, ale i tanec. Součástí klání je také nezbytná promenáda v plavkách a večerních šatech.

"Tanec na čardáš je vrcholnou disciplínou a na výsledek má velký vliv," řekl pořadatel. Miss Roma se začala pořádat původně jako lokální soutěž na Hodonínsku. Od roku 2004 v ní již odborná porota hledala nejhezčí romskou dívku Čech a Moravy.

V roce 2011 se soutěž stala Československou Miss Roma. V budoucnu by měla být soutěž rozšířena tak, aby se do ní mohly zapojit romské krásky z Polska a Maďarska. Mělo by tedy již jít o Miss Roma Visegrádské čtyřky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám