Hlavní obsah

Českobudějovické zastupitelstvo odvolalo primátora Thomu

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

České Budějovice jsou od čtvrtečního večera bez primátora. Juraje Thomu (ODS) odvolali zastupitelé na mimořádném jednání. Návrh na jeho zbavení funkce předložila předsedkyně kontrolního výboru Eva Hajerová z opoziční ČSSD.

Článek

Důvodem byla pochybení, jichž se měl primátor dopustit při odvolání tajemníka magistrátu. Návrh na odvolání Thomy podpořilo 26 zastupitelů  z přítomných třiceti osmi, což bylo o tři více než je minimální potřebná většina.

Pro zařazení bodu hlasovali zastupitelé  napříč politickým spektrem včetně třinácti z jeho mateřské ODS. V následném tajném hlasování se pro odvolání vyslovilo 23  zastupitelů a deset bylo proti, ostatní buď nehlasovali, či jejich hlasy byly neplatné.

Ještě před tím vystoupili čtyři členové ODS ze zastupitelského klubu občanských demokratů, neboť s návrhem na odvolání Thomy nesouhlasili. Následně tak učinil i odvolaný primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám