Hlavní obsah

Českobudějovická koalice je v troskách, opozici se povedlo odvolat primátora

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Vladimír Vácha

České Budějovice jsou bez primátora. Opozičním ČSSD, ODS a KSČM se v pondělí podařilo získat i tři hlasy nespokojených členů ANO, jednoho lidovce i dvou nezařazených zastupitelů a po několikahodinové slovní bitvě těsnou většinou třiadvaceti hlasů primátora Jiřího Svobodu z hnutí ANO v tajném hlasování odvolaly. Nyní zřejmě dojde i na odvolání tří ze sedmi náměstků, jejichž hlavy opozice rovněž požadovala.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Primátor Jiří Svoboda (v horní řadě vlevo) byl odvolán

Článek

Současná koalice ANO, TOP 09, KDU-ČSL a Občané pro Budějovice (OPB) je tak v troskách. Zřejmě tak již v příštích dnech začne vyjednávání, kdo Budějovice povede. Možností je několik, včetně té, že se najde šestnáct zastupitelů, kteří se vzdají mandátu, a stejně tak učiní jejich náhradníci a budou tak vyvolány předčasné volby.

Radniční koalice ANO, TOP 09, Občané pro Budějovice (OPB) a KDU-ČSL bojovala o přežití už celé pondělní dopoledne. Po zahájení rokování zastupitelů přednesl totiž opoziční zastupitel Petr Podhola (ČSSD) návrh na odvolání primátora Jiřího Svobody (ANO) a tří z jeho sedmi náměstků Iva Moravce (OPB), Františka Konečného (ANO) a Tomáše Bouzka (TOP 09).

Podhola Právu řekl, že návrh na odvolání primátora i náměstků je právem každé opozice a tato koalice se už poměrně dlouhou dobu zmítá v křeči, což bylo znát už na minulém jednání zastupitelů. Vzápětí se ukázalo, že návrh podporují nejen všichni opoziční zastupitelé za ČSSD, ODS, KSČM, ale i Kamil Calta, kterého nedávno vyloučila ze strany TOP 09, Eva Hajerová, která vystoupila z ČSSD, ale i tři zastupitelé z hnutí ANO a jeden člen zastupitelského klubu KDU-ČSL. Jejich třiadvacet hlasů, což je minimální většina ze 45, rozhodlo, že zastupitelé začali o odvolání jednat.

V táboře koalice pak zavládlo naprosté zděšení. Pokusila se všemi prostředky hlasování oddálit či zastavit. Primátor Svoboda se dokonce odhodlal k úskoku, který opoziční zastupitel Michal Šebek označil za podlý. Svoboda se totiž vrátil do jednacího sálu pár vteřin před tím, než skončila přestávka na poradu jednoho z klubů, a začal tvrdit, že v lavicích sedí méně než 23 zastupitelů a to znamená, že zastupitelstvo je neusnášeníschopné, a proto jej ukončuje. To vzbudilo ostrou odezvu především Petra Podholy, ale i Jana Zahradníka z ODS, který postup primátora označil za nedůstojný. Nakonec se ukázalo, že minimální většina v jednacím sále je a rokování může pokračovat, byť za vydatných obstrukcí koalice. Nic ale nepomohlo a krátce po třetí odpoledne byl primátor odvolán.

Rozpolcené ANO

Hnutí ANO se tak dostalo do nepříjemné situace, neboť se ukazuje, že není jednotné a hrozí mu rozpad obdobně jako v Ústí nad Labem, a to od okamžiku, kdy odvolalo na minulém zasedání svého náměstka Pavla Matouška.

Ten na valné hromadě teplárny, kde zastupoval město coby majoritního vlastníka, odmítl hlasovat pro složení nové dozorčí rady, v níž měl na postu předsedy následně zasednout bývalý primátor z hnutí OPB Juraj Thoma.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Exprimátor Thoma čelí u soudu obžalobě za zneužití pravomoci úřední osoby a hrozí mu trest až ve výši 12 let odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám