Hlavní obsah

Česko zažilo velmi chladné ráno, bylo až - 9 stupňů

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studená fronta, která v pondělí přinesla do Česka chladný vzduch od severozápadu, ve spojení s jasnou oblohou způsobila v úterý ráno velmi citelný pokles teplot, na mnoha místech zejména na západě země i pod bod mrazu. Na Sněžce meteorologové naměřili minus šest stupňů, přízemní mrazíky v Karlových Varech pak dosáhly -9,1 stupně Celsia.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Na Sněžce v úterý ráno klesla teplota na minus šest stupňů.

Článek

Nejnižší teploty panovaly v úterý po ránu na Karlovarsku. Karlovy Vary hlásily nejnižší naměřenou teplotu ve dvou metrech minus 2,2 stupně, v pěti centimetrech nad zemí bylo dokonce -9,1 stupně, informovala Novinky Dagmar Honsová z Meteopressu.

"V horských oblastech Jeseníků a Beskyd byly nejnižší teploty minus čtyři stupně. Na Ústecku v Doksanech naměřili -1,2 stupně, Liberec hlásil -1,7 stupně, Cheb - 0,5 stupně a pod nulou byla teplota i v Přibyslavi, kde naměřili -0,7 stupně," řekla Novinkám Honsová. Na Sněžce podle ní v pondělí celý den sněžilo.

Měřící stanice v Praze Ruzyni hlásila 1,2 stupně nad nulou ve dvou metrech nad zemí. Citelně chladněji ale bylo těsně nad zemí. Přízemní mrazíky se vyskytly například v Liberci, kde v pěti centimetrech nad zemí panoval pětistupňový mráz. "Také Pražanům u kotníků mrzlo, teplota u země so pohybovala kolem -1,7 stupně," doplnila Honsová.

"Takto chladná rána nejsou v květnu statisticky neobvyklá. Spíš jsme rozmlsaní z dubna, který byl teplotně velmi naprůměrný. Dlouhodobý průměr dubnových teplot zcela odpovídal květnovým teplotám," řekl Novinkám Honsová.

Středeční ráno už podle ní nebude tak chladné. "Očekáváme zataženo s deštěm a teploty mezi devíti a pěti stupni nad nulou," řekla Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám