Hlavní obsah

Česko zažilo první letní den, přišel mnohem dřív než vloni

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko ve středu podle meteorologů zažilo letošní první letní den. Tři stanice v Ústeckém kraji naměřily teploty, kdy vzduch dosáhl nebo překročil 25 stupňů Celsia, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Julian Stratenschulte, ČTK/AP

Ilustrační snímek

Článek

První letní den letos podle ČHMÚ přišel o měsíc dříve než vloni. Hranice 25 stupňů byla tehdy překročena až 19. května.

Za letní den je považovaný takový, kdy teplota vzduchu dosáhne či překročí 25 stupňů Celsia. „Poslední takový den si Češi užili vloni 9. října,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Nejvyšší teplotu ve středu zaznamenala stanice Kopisty na Mostecku, rtuť teploměru stoupla až na 25,8 °C. V Doksanech naměřili 25,4 stupně a v Žatci rovných 25 °C.

Na několika stanicích byly ve středu překonány teplotní rekordy. Například v Brandýse nad Labem naměřili 24,5 °C, čímž padl osmdesát let starý rekord, v Karlových Varech byl zase překonán čtyřiašedesátiletý rekord, teploměr tam ukázal 22,8 stupně.

Můžou přijít bouřky

„Průnik takto teplého vzduchu do střední Evropy v první polovině dubna není obvyklou záležitostí, a proto byl ve středu na velké řadě stanic rekord překonán,“ uvedl Josef Hanzlík z ČHMÚ.

Příliv velmi teplého vzduchu nad naše území bude podle něj pokračovat během noci a čtvrtka, nejvyšší teploty a nové rekordy můžeme očekávat především v krajích v jižní polovině republiky, zejména v Jihočeském a Jihomoravském kraji a také na Vysočině.

Ve čtvrtek večer však bude přibývat oblačnosti a Českou republiku začne od severu ovlivňovat postupující studená fronta. Podle Honsové by se právě na jejím střetu s teplým vzduchem mohly vyskytnout bouřky, v noci ze čtvrtka na pátek by mohlo pršet.

Reklama

Výběr článků

Načítám