Hlavní obsah

Česko v týdnu pokryje sníh

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliv arktického vzduchu od severu s sebou tento týden do České republiky přinese citelné ochlazení a od středy sněžení do všech poloh. Sněhová pokrývka by se měla udržet minimálně do konce listopadu.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Článek

„Máme velmi dobrou zprávu pro milovníky lyžování. V horských oblastech bude teplota zůstávat pod bodem mrazu, takže nastanou velmi dobré podmínky pro umělé zasněžování,“ řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že vleky v lyžařských areálech by se měly rozjet do 14 dnů.

V pondělí má být podle předpovědi zataženo na většině území ještě s deštěm nebo s přeháňkami, které budou v odpoledních hodinách od jihu ustávat. Odpolední teploty vystoupí na šest až deset stupňů, pouze na západě bude chladněji, jen do pěti stupňů. „Bude to nejteplejší den do konce listopadu,“ poznamenala Honsová.

V úterý začne na české území proudit chladný severní vzduch. Bude zataženo, od vyšších poloh budou srážky sněhové. Po ránu klesnou teploty na čtyři stupně až nulu. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi dvěma až šesti stupni.

Víkend bude studený

Ve středu se čeká zataženo, v Čechách budou srážky sněhové ve všech polohách, na Moravě ještě smíšené. Ranní teploty spadnou na dva až minus dva stupně, přes den vystoupí v Čechách na minus jeden až plus tři stupně, na Moravě a ve Slezsku bude tepleji, kolem pěti stupňů.

Oblačno bude ve čtvrtek a v pátek, sněhové přeháňky nebo občasné sněžení lze očekávat na celém území. Po ránu klesne rtuť teploměru na -2 až -6 stupňů, přes den vystoupí jen na -4 až 1 stupeň. „Takže tam, kde teplota po celý den nevystoupí nad nulu, zažijí tzv. ledové dny,“ uvedla Honsová.

Víkend bude velmi studený, na většině území už bude ležet sněhová pokrývka, ranní teploty budou klesat k -6 až -10, na sněhové pokrývce až k -14. Přes den se budou pohybovat mezi -5 až 0.

„Arktické severní proudění a sněhová pokrývka se udrží určitě do konce listopadu. Na horách do konce týdne napadne kolem 30 cm, v nížinách kolem 10 cm,“ řekla Honsová. „Ve čtvrtek a v pátek bude foukat čerstvý vítr, hlavně na Českomoravské vrchovině proto bude hrozit tvorba sněhových jazyků,“ upozornila meteoroložka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám