Hlavní obsah

Česko v noci sevřel tuhý mráz. Přichází oteplení

Novinky, fia

Teploty v noci na pondělí padaly zejména na severovýchodě území hluboko pod bod mrazu, například v Ostravě naměřili -20,2 stupně. Příliv studeného vzduchu ukončí přechod fronty, po kterém budou odpolední teploty stoupat až k 8 stupňům. Po ránu ale budou klouzat silnice. Novinky o tom v pondělí informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18.1.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Nový týden startuje zejména na severovýchodě území místy velmi silným mrazem, kdy rtuť teploměru do 6:00 klesla i pod –20 °C, např. Světlá Hora hlásí –22,5 °C, Osoblaha –20 °C, Rýmařov –23,5 °C. V 6 hodin pak hlásila Ostrava-Mošnov –20,2 °C, Holešov –16 °C, Prostějov –12,5 °C,“ uvedla Honsová.

Český hydrometeorologický ústav uvádí největší mráz v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde meteorologové v půl šesté ráno naměřili minus 26,2 stupně.

Příliv studeného vzduchu ale v pondělí ukončí přechod okluzní fronty. „V Čechách se nejvyšší odpolední teploty dostanou nad bod mrazu a další nárůst teplot vzduchu očekáváme po úterním přechodu teplé fronty, po jejímž přechodu sem začne proudit teplejší vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry a očekáváme oblevu,“ přiblížila další vývoj počasí Honsová.

Pozor na silnicích

Sněžení podle ní bude přecházet v déšť se sněhem, déšť nebo srážky mrznoucí. Tvořit se tak bude ledovka. „Klouzat to bude na silnicích nejméně do pátku. Mrznoucí srážky budeme v předpovědích počasí skloňovat po většinu týdne, po ránu se bude tvořit náledí a mrznoucí mlhy,“ upozornila meteoroložka. Odpolední teploty podle ní budou postupně stoupat až k 8 stupňům. Mírné ochlazení přinese víkend.

V pondělí bude oblačno až zataženo, postupně na většině území se slabým sněžením. Nejvyšší denní teploty vystoupí na –6 až –2 stupně, na západě až na 2 stupně nad nulou.

Na úterý hlásí předpověď oblačno až zataženo, ojediněle se sněžením. Od severozápadu bude přibývat další oblačnost. V Čechách bude místy padat déšť, déšť se sněhem nebo srážky mrznoucí. Po ránu teploty klesnou na –2 až –6 stupňů, na západě zůstanou kolem 1 stupně nad nulou. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi –1 až 3 stupni.

Středa bude zpočátku oblačná, ojediněle s mrznoucími srážkami, během dne se ale oblačnost protrhá až na polojasno. Po ránu se ojediněle objeví mrznoucí mlhy. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 až –3 stupni, přes den se vyšplhají na 3 až 7 stupňů, na severovýchodě ale zůstanou jen kolem nuly.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy se bude vyskytovat déšť se sněhem nebo srážky mrznoucí. Ráno se ochladí na 2 až –2 stupně, na severu až na –6. Přes den teploměry ukážou 3 až 7 stupňů.

Oteplování bude pokračovat i v pátek, kdy po ranní teplotách mezi 1 až –3 stupni budou následovat denní maxima mezi 4 až 8 stupni. Na obloze bude oblačno až zataženo, místy bude padat déšť, ojediněle srážky mrznoucí, na horách déšť se sněhem. Po ránu se ojediněle objeví mrznoucí mlhy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Víkend přinese mírné ochlazení

Na víkend přijde mírné ochlazení, ale silné mrazy, jaké máme právě za sebou, už nehrozí. V sobotu bude oblačno až zataženo, na východě se bude vyskytovat místy déšť se sněhem, v nížinách déšť. Ranní teploty klesnou na 2 až –2 stupně, místy až na –4. Přes den zůstanou teploty mezi 0 až 4 stupni.

V neděli bude oblačno až polojasno, na severu místy s deštěm, od vyšších poloh se sněžením. Po ránu teploty spadnou na 0 až –4 stupně, přes den zůstanou 0 až 4 stupni nad nulou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám