Hlavní obsah

Česko už udělilo přes 250 tisíc víz

Počet víz, které Česko udělilo lidem prchajícím před válkou na Ukrajině, překročil 250 tisíc. V sobotu jich vnitro vydalo 2574. Od začátku ruské invaze již dostalo vízum 257 111 běženců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Desetiletá Ukrajinka Dáša nakreslila symbolický obrázek.

Článek

Počet udělených víz za účelem dočasné ochrany postupně klesá. Podle OSN z Ukrajiny od vpádu ruských vojsk uprchlo více než čtyři miliony lidí, z toho přes dva miliony do Polska.

Cizinecké policii se dosud nahlásilo 144 462 lidí, v sobotu jich bylo 1933. Na policii se musí lidé ohlásit do 30 dní po příjezdu do Česka, děti do 15 let se nahlašovat nemusí. Mezi uprchlíky je jich více než třetina.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) míní, že do Česka přicestuje půl milionu až 550 tisíc uprchlíků, podle posledních informací je jich v zemi zhruba 300 tisíc. Ministr vnitra však uvedl, že počet příchozích nyní klesá.

Z Ukrajiny uprchly už čtyři miliony lidí

Válka na Ukrajině

V některých dnech podle něho více uprchlíků z Česka odjelo do dalších bezpečných zemí, než kolik jich do Česka přijelo. V Česku je nejvyhledávanějším regionem Praha, kde je podle statistik ministerstva vnitra přes 60 tisíc uprchlíků.

My si myslíme, že vláda by měla postavit silnější tým
Šimon Pánek, Člověk v tísni

Česká vláda podceňuje stav po příchodu uprchlíků do Česka, je třeba zřídit úřad pro záležitosti související s bydlením a zaměstnáváním uprchlíků. V online debatě pro žáky a studenty to řekl Šimon Pánek, ředitel neziskové organizace Člověk v tísni. Podotkl, že vláda zatím návrh odmítá.

„My si myslíme, že vláda situaci podceňuje. Že by měla postavit silnější tým,“ uvedl Pánek s tím, že samotný příchod uprchlíků je zvládnutý skvěle. „Ale jinak to, že tady možná budeme mít půl milionu lidí, je obrovská zátěž a myslíme si, že by ji vláda měla řídit vytvořením nějakého zvláštního úřadu,“ řekl Pánek.

EU: Rozdělování ukrajinských uprchlíků ano, ale bez kvót

Evropa

Podle něho by případný úřad měl fungovat přímo pod premiérem a propojovat jednotlivé resorty v tématech, jako jsou podpora bydlení uprchlíků či sledování trhu práce v krajích.

Pánek dále uvedl, že Člověk v tísni dosud díky darům od lidí získal zhruba 1,7 miliardy korun, organizace zatím na pomoc napadené zemi využila 250 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám